Élet-Stílus

Egyre több a férfi, aki utálja a testét

Nemcsak a nőknél gyakoriak azok a pszichoszomatikus betegségek, amelyek az evés-, illetve testképzavarokkal függenek össze.

A pszichológus szerint a táplálkozászavaros férfiaknál hasonló mögöttes tényezők húzódhatnak meg, mint a nőknél, írja a Life Network. Ilyen lehet a problematikus énkép, a kamaszkorig fennálló megfeleléskényszer a szülőknek, és az ezután bekövetkező váltás, amikor férfiak is érezhetik úgy, hogy nem tartják ellenőrzés alatt életüket, sőt legalapvetőbb életfunkcióikat sem.

Az étkezés zavara, az étel megtagadása az anyai táplálás visszautasításának vágyával függhet össze, az anorexia mögött pedig az állhat, hogy az illető elismerést, csodálatot szeretne kiváltani a környezetéből.

A divatvilágban feltűnő, sovány modellek és a média által sugallt karcsúságideál elmosta a nemek közötti határokat, és ma már a nők mellett sok férfihírességről is kiderült: evésszavarban szenved (Billy Bob Thornton és Colin Farrel is küzdött a betegséggel, Elton John pedig bulimiás volt). A sportolókat az izomdiszmorfia nevű testképzavar veszélyeztetheti, amely a testépítéssel függ össze, az inverz anorexia nervosában szenvedők viszont hatalmas izmaik ellenére túl vékonynak látják magukat.

Ezeket a betegségeket komolyan kell venni, hiszen akár halállal is végződhetnek, és arról szólnak, hogy a beteg szeretné, ha észrevennék az ő valódi igényeit. A betegség összefügghet a tehetetlenség és reményvesztettség érzésével és azzal, hogy az érintett nem tud kiállni önmagáért, ehelyett saját magát bünteti. Ezért a testképzavarok esetében az ambuláns pszichoterápia vagy akár a családterápia is indokolt lehet, a helyzetet azonban nehezíti, hogy a táplálkozási zavarban szenvedők kis százaléka kér magától segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik