Élet-Stílus

Tovább él, aki bírja a kollégáit

A főnökkel egészségügyi szempontból viszont nem muszáj jóban lenni - állítják amerikai pszichológusok.

Az, hogy valakinek milyen a viszonya a munkatársaival, előre jelzi azt, hogy mennyit él majd – írta meg az Amerikai Pszichológusok Szövetsége. Szerintük azok, akik jó viszonyt ápolnak kollégáikkal, általában sokkal kedvesebbek, kevesebbet idegeskednek, és több segítséget kapnak a mindennapi teendőikhez, így tovább is élnek.

A kutatók szerint főleg a 38 és 43 év közöttiekre igaz az, hogy a munkatársakkal való viszony befolyásolja a halálozásuk idejét. A kutatócsoport ezzel együtt nemcsak az azonos szinten lévő kollégák viszonyát vizsgálta: kíváncsiak voltak arra is, milyen hatással van az egészségre és a halandóságra a menedzserekkel, igazgatókkal való viszony. Érdekes, hogy – az eredmények tanúsága szerint – ezek a kapcsolatok nem játszanak döntő szerepet a kérdésben.

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy a férfiak élettartamát megnövelte az is, ha döntési szabadságot és ellenőrzési lehetőséget kaptak munkatársak felett. A nők esetében ez épp ellenkező hatást váltott ki: a korai halál lehetőségét növelte meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Miért nem árt, ha kedveled a kollégákat? (dailymail.co.uk) – angol
Mire jó a munkahelyi barátság? (blog.mfor.hu)
Lehet a főnököm a barátom? (profession.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik