Élet-Stílus

Pénzdíj nélkül is versenyeznek a Titanic-filmek

A pénzhiány miatt a költségvetés harmadára vágott filmfesztivál rövidebb lesz, kevesebb film érkezik, és a 10 ezer eurós fődíjat sem tudják átadni, mégis megéri péntektől elmenni a mozitermekbe, mert nem valószínű, hogy ezekkel a filmekkel máshol is találkozhatiunk.

Április 8 – 17. között ismét soha sehol másutt nem látható filmek közül szemezgethetünk a Titanic Fesztiválon. Az ellehetetlenült helyzetben lévő artmozikat tudatosan támogatva idén is a hagyományos helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, az Örökmozgóban és a KINO-ban rendezik meg. A Titanic már hatodik éve működik versenyfesztiválként. Most azonban az anyagi nehézségek miatt nem tudják felajánlani a fődíjjal eddig járó 10 ezer eurót. A Hullámtörők-díjért viszont így is versenybe szállnak alkotások. Egyedül a Felperzselt föld című, Oscar-díjra is jelölt kanadai film maradt ki a versenyprogramból, de júniustól azért a mozikba kerül majd.

A szervezők legutóbbi tájékoztatása szerint a fesztivált a jelenlegi állapotok szerint sem a főváros, sem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem támogatja sem erkölcsileg, sem anyagilag, a korábbi években jelentős támogatást biztosító Magyar Mozgókép Közalapítvány forrásait pedig zárolták, így a Titanic pillanatnyilag a korábbi költségvetés több mint harmadától esik el.

Gazdaságos fesztivál

A titanicosok végül úgy döntöttek, hogy alaposan megvágva, de megrendezik a filmes seregszemlét. A költségek minimalizálása érdekében a fesztivál két nappal rövidebb lesz: április 8-án indul, és április 16-án ér véget. Jelentősen csökken a filmek száma, és kevesebb lesz a vetítés is, így lesznek alkotások, amelyeket az eddigiektől eltérően a fesztivál ideje alatt csak egyszer láthat a közönség. Kevesebb lesz a külföldi vendég, kisebb a Titanicon dolgozó stáb, és a szerényebb külsőségek mellett kevesebb nyomtatott kiadvány és fizetett hirdetési felület biztosít megjelenési lehetőséget a fesztiválnak.

Az idei fesztivált Lisa Cholodenko négy Oscarra jelölt, Golden Globe-díjas filmje, A gyerekek jól vannak nyitja az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A filmben Annette Bening és Julianne Moore egy leszbikus házaspárt alakítanak, akiknek tizenéves gyerekeik szeretnék megismerni biológiai apjukat. A lehengerlő stílusú, javíthatatlan agglegény apuka felbukkanása jócskán felborítja a család életét, átrendezi a viszonyokat, és sok mosolyfakasztó konfliktushoz vezet.

Határfigyelők

Határfigyelők

Ugyancsak pénteken mutatják be a Határfigyelők című amerikai dokumentumfilmet is, amelynek a Titanicon lesz a nemzetközi premierje. Corey Wascinski négy éven keresztül forgatott filmje azokat a lelkes és sokszor igen komikus amerikai honpolgárokat mutatja be, akik az amerikai-mexikói határon önkéntes határvédőként felsorakozva megfogadták, hogy megvédik hazájukat az országba özönlő illegális bevándorlóktól.

Pataki Ági is a zsűriben

A körülmények ellenére idén is izgalmas lesz a filmkínálat. Itt van mindjárt a fanyar humorú, különös apa-lány kapcsolatot bemutató kanadai Curling, a kamaszok univerzális problémáit kivételes lélektani pontossággal ábrázoló iráni Esős évszakok és a jó útra térés lehetőségének vagy lehetetlenségének kérdését felvető svéd Vadember.

De emellett olyan filmek is érkeznek, mint az Olivier Assayas rendezte Carlos, amely a Sakál néven hírhedtté vált nemzetközi forradalmár történetét mondja el, a Haru utazása, amelyben Kobayashi Masahiro rendező egy fiatal lány és nagyapja kapcsolatán keresztül mesél olyan ősi japán értékekről, mint az elfogadás képessége és a család iránt érzett felelősség, vagy A ház című szlovák alkotás, Zuzana Liová filmje, amelynek generációs konfliktusaiban a Kelet-Európára jellemző radikális társadalmi átalakulás feldolgozásának nehézségei jelennek meg.

A legjobbnak ítélt alkotás címére pályázik a magyar koprodukcióban készült Ölésre ítélve is, Jerzy Skolimowski politikai thrillerbe oltott egzisztencialista drámája, amelyben egy tálib felkelő menekül az őt üldöző amerikai katonák elől.

A Hullámtörők díjat a háromfős nemzetközi zsűri ítéli oda az általuk legjobbnak vélt alkotásnak. Elliot Grove személyében kanadai elnöke lesz a döntőbizottságnak, amelyben Esther Rots holland rövidfilmes, a tavalyi mustra fődíjasa mellett Pataki Ági magyar producer került be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik