Élet-Stílus

Újabb válság fenyegeti a japánokat?

A természeti katasztrófa mellett a japánoknak a „parazita” fiatalok jelensége is gondot okozhat.

A 127 milliós Japánban több millió olyan fiatal él, akik a társadalomtól elzárkózva, saját szobájukba menekülve élik életüket a szüleik pénzén. A hikikomorik, vagyis a parazita fiatalok hírből sem hallottak a munkáról, nem érintkeznek senkivel, gyakran még a szüleikkel sem, mindeközben lassan leépülnek szellemileg és testileg is. Mintha ez nem lenne elég, antiszociális viselkedésük mellett még agresszívak is: szüleik félnek tőlük – mondta a hvg.hu-nak dr. Hidasi Judit japanológus.

A szakértő szerint a természeti katasztrófa vízválasztó lehet a fiatalok életében, és több forgatókönyvet is lehetségesnek tart. Az egyik szerint a katasztrófa eltörli az utóbbi években egyre mélyülő generációs szakadékot a japán fiatalok és szüleik között, és egységben küzdenek a túlélésért, így a „parazita” fiatalok is, akik felébrednek, és innentől kezdve együttműködnek a társadalom idősebb tagjaival.

A kevésbé optimista változat szerint a szülők nem lesznek képesek tovább eltartani a hikikomorikat, ami a szakértő szerint is katasztrofális következményekkel járhat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a japán fiatalok helyzetéről (hvg.hu)
Mi az a hikikomori? (wikipedia.org) – angol
A hikikomori jelenség (japanfelderito.hu)
Képsorozat bezárkózott japán fiatalokról (jameswhitlowdelano.photoshelter.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik