Élet-Stílus

A fiatalok már előre gondolkodnak

Már nemcsak a ház és a kocsi fontos: egyre több 30 alatti spórol már most a nyugdíjas éveire.

Úgy tűnik divat lett a tudatos pénzügyi gazdálkodásból: a fiatalokat manapság már nemcsak az érdekli, hogy legyen saját házuk, autójuk vagy hogy minden évben külföldre utazhassanak a családdal. A tendencia azt mutatja egyre több az olyan fiatal, aki már a 30. születésnapja előtt komolyan gondolkodik a nyugdíjas éveiről is.

A szakértők szerint a gazdasági és pénzügyi válság elérte, hogy az emberek általában véve tudatosabban bánjanak a pénzükkel. Különösen igaz ez a társadalom fiatalabb tagjaira: az ő jövőbeli céljaik persze egyénenként eltérőek, ám az szinte mindannyiuknál közös, hogy már időben szeretnék elkezdeni a felkészülést, az öngondoskodást, hogy nyugdíjas éveikben is anyagi biztonságban élhessenek.

A friss felmérés azonban arra is rámutatott, hogy bár a fiatalok valóban hosszú távon gondolkodnak, az öngondoskodásra vonatkozó terveket csak ritkán követik tettek. Pályakezdőként ugyanis lényegesen nehezebb takarékoskodni, mint 30 év felett, amikor már elég magas a jövedelem ahhoz, hogy abból a nyugdíjas évekre is félre lehessen tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik