Élet-Stílus

Heidfeld pótolhatja Kubicát

A Renault csapatfőnöke azt állítja, hogy a ha jól teljesít a hétvégén, Nick Heidfeld rögtön megkaphatja Robert Kubica üresen maradt helyét. A német nem izgul.

Robert Kubica kidőlése miatta Renault-nak pótlást kell találni a a lengyel helyére 2011-re. A hétvégi jerezi teszten Vitalij Petrov mellett kipróbálják Bruno Sennát és Nick Heidfeldet is, de nem titok, hogy az utóbbi pilóta a fő esélyes – ha jól teljesít, övé az állás.

“Nick azért van itt, hogy felmérjük őt. Ha befejeződött az értékelés és elégedettek vagyunk vele, megtartjuk” – mondta a csapatfőnök, Eric Boullier. “Ha nem, akkor Barcelonában kipróbálunk másokat is” – tette hozzá.

“Ha akkor történt volna ilyesmi, amikor az autót már kifejlesztettük, egy fiatal versenyző kaphatott volna lehetőséget, hogy kilométereket gyűjthessen, tanulja a Forma-1-et. De ezt az autót még az alapoktól kell fejleszteni, szóval egy tapasztalt pilóta kell.”

“Olyanra van szükség, aki előre tudja vinni a csapatot, ott vannak új gumik, a KERS, az állítható hátsó szárny, nagyon sok minden, ehhez pedig tapasztalat kell” – magyarázta a francia.

Heidfeld azt mondja, hogy nem érez nyomást a lehetőség miatt, egyszerűen teszi majd a dolgát.
“Nem ez az első eset, amikor ilyen helyzetben vagyok, amikor úgy tűnt, nem lesz munkám, de most itt az esély. Nem gondolok a nyomásra, nem először vagyok ilyen helyzetben. Volt már ilyen a Forma-3-ban, és az F3000-ben is a McLaren junior csapatánál. A Williamsnél is meg kellett küzdenem (az állásért) Antonio Pizzoniával, szóval szerintem képes leszek teljesíteni. Ez a teszt az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy újra versenyezhessek” – mondta a német.

“Nem volt sok időm felkészülni. Jártam a gyárban, beszéltem a mérnökökkel és Erickel. Ülésem még nincs is, azt itt készítik el, még éjszaka. Természetesen nem tudok mindent rögtön az autóról, de rendben lesz. Úgy állok ehhez a teszthez, ahogy mindig is. Amint magabiztosan érzem magam az autóban, elmegyek a határig.”

A német bízik benne, hogy a pirellis tesztelői tapasztalata is segíthet:
“Azt hiszem, előnyt jelent. A gumik persze változtak, amióta kiszálltam (szeptemberben), de a konstrukció fejlesztésének nagy részét én végeztem és egy kicsit a keverékeken is dolgoztam. Szóval egyértelműen tudok róluk ezt-azt, nekem feküdni fognak. Természetesen nem úgy fejlesztettem őket, hogy csak nekem feküdjenek, de nyilván csak akkor mondhattam a mérnököknek, hogy jó a gumi, amikor tényleg tetszett.”

Heidfeldet egyébként nagyon megdöbbentette volt BMW-s csapattársa, Kubica esete, de szerinte a lengyel nagyon erős, fel fog épülni.
“Természetesen szörnyű volt a hír. Amikor vasárnap hallottam, hogy baleset volt, reméltem, hogy nem súlyos. De aztán egész nap az internet előtt ültem, és nehéz volt eldönteni, mit is higgyek el. De én is csak onnan tájékozódtam. Először csak törött lábról hallottam, de sajnos kiderült, hogy ennél sokkal súlyosabb. Persze látva, hogy a korlát kilógott az autó hátuljából, nem csoda. Szerencsére azóta már jobb hírek jönnek. De még ha nem is lett volna a csapattársam, akkor is sokkoló lett volna az eset. Szörnyű volt!”

“Természetesen remélem, hogy minél előbb felépül, másrészt viszont én most kaptam egy lehetőséget, amit meg is akarok ragadni. Robert imádja a versenyzést, ezért is ralizott. Mindent megtesz majd, hogy visszatérjen. Persze nem lehet tudni, mit is gondol, hogyan is érez, de a sportemberek elitjére jellemző, hogy mennyire imádják a sportot és hatalmas erejük van a visszatérésre. Robert egyértelműen ilyen ember” – magyarázta a német.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik