Élet-Stílus

Egyedül az olasz nők tartják a súlyukat

Az elhízásjárvány végigsöpört már az összes európai országon: csak az olasz nők állnak ellen a pluszkilóknak.

Az, hogy az utóbbi évtizedekben kizárólag az olasz nők karcsúsodtak a világméretű elhízásjárvány ellenére is, szakértők szerint az országban végbement kulturális változásnak köszönhető. Az olasz nők ráadásul egészséges, mediterrán ételeket esznek, és egyszerűen jobban vigyáznak a vonalaikra is. Egy olasz táplálkozási szakértő arra is rámutatott, hogy a mai női szépségideál teljesen átalakult.

A 199 országban végzett felmérések és a kapott adatok azt mutatják, hogy Európában egyedülálló módon, az olasz nők találták meg az egészséges testsúly titkát. 1980 és 2008 között egyedül ők tudtak karcsúsodni, míg például a brit nők ezidő alatt jócskán meghíztak. Nem sokkal jobb a helyzet a tengerentúlon sem: az amerikai nők átlagos testtömegindexe a vizsgált időszakban 25,0-ről 28,3-ra nőtt.

A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet értékelése szerint túlsúlyosnak az számít, akinek a testtömegindexe (BMI) meghaladja a 25-ös számot. A szervezet felmérése arra is rámutatott, hogy ma már több mint félmilliárd ember számít túlsúlyosnak a bolygón. Tovább rontja a helyzetet, hogy az elhízás nemcsak az iparilag fejlett országokat sújtja, hanem az alacsony jövedelműeket is. A világon a legrosszabb a helyzet a csendes-óceáni szigetvilág országaiban (itt a legmagasabb a BMI), de rossz a helyzet Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is, míg Európában a cseh és a török nők aggódhatnak. A legkisebb testtömegindexük a japán, Európában a svájci nőknek van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudja meg, mi minden állhat az elhízás hátterében (wikipedia.hu)
A sikeres fogyókúra, diéta titka (hazipatika.com)
Szabaduljon meg a kényszerevéstől (nincsde.hu)
Tanuljon meg néhány mediterrán receptet (mindmegette.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik