Élet-Stílus

Kevesebb káros anyag a babatestápolókban

Dániában két, vélhetően hormonális hatású szer, a propil- és a butilparabén felhasználását tiltották meg a babatestápolókban - írja a Tudatos Vásárló.

A dán egészségügyi minisztérium döntése kifejezetten azokat a kozmetikumokat érinti, melyek három év alatti gyermekeknek készültek. Az egészségügyi miniszter döntését azzal indokolta, hogy bár kérték a testápolók gyártóit, hogy igazolják, a kémiai anyagok nem hormonális hatásúak, erre mindeddig nem került sor: még ma sem tudni biztosan, mennyire biztonságosak a vegyületek.

A miniszter szerint a babák megóvásának tehát az egyetlen módja az, ha a nekik készülő testápolók többet nem tartalmazzák se a propil-, se a butilparabén vegyületeket. A döntést üdvözölte a Dán Fogyasztóvédelmi Tanács elnöke, Camilla Hersom is: kiemelte, hogy az ország élen jár abban, hogy megóvja a lakosságot a hormonális hatású készítményektől, és ezzel pozitívan hatnak az Európai Unió szabályzására is.

Mint ismeretes, Dánia az elsők között volt, ahol betiltották a bizonyítottan káros hatású biszfenol-A felhasználását a csecsemőknek készülő cumisüvegekhez. Később ezt az unió is megtiltotta.

AJÁNLOTT LINKEK:

Biztonságosabb babatestápolók Dániában (tudatosvasarlo.hu)
Betiltották a veszélyes BpA-t a cumisüvegekben (tudatosvasarlo.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik