Élet-Stílus

A reggel a legstresszesebb

A reggeli készülődés főleg a kisgyermekes családokban okoz komoly feszültségeket.

A kisgyermekes anyukák többsége, közel háromnegyede állítja, hogy családjukban reggel nagy a stressz. A feszültség főleg azokat érinti, ahol nem egy, hanem egyszerre több gyereket kell az iskolába, vagy az óvodába elindítani. A TNS online által készített felmérésből kiderült, hogy az anyák többségének a felkelés és az öltözködéssel kapcsolatos dolgok okoznak fennakadást.

A válaszadók 63%-a említette spontán az öltözködési problémákat, míg 69%-uk már a felkeléskor akadályba ütköznek: a kisgyerek nem akar kikelni az ágyból, nem öltözködik, helyette mást csinál, és ha el is kezd, nem veszi fel azt, amit az anyukája kikészített neki. Az említett problémák a gyerekek számának emelkedésével hatványozottan jelentkeznek: az édesanyának ilyenkor meg kell osztania figyelmét, ami koordinációt és még több figyelmet igényel.

Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az állandó rohanás elválaszthatatlan velejárója a stressz. A szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák az otthon látottakat. A szakértő épp ezért azt javasolják, hogy a reggeli készülődés legyen rutinszerű, a gyerek aludjon eleget és ne az utolsó pillanatban keljen fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik