Élet-Stílus

A H1N1 okozhat még meglepetést

Azt, hogy melyik vírus lesz a domináns az idei szezonban, egyelőre még a szakemberek se tudják előre megmondani, ám az biztos, hogy a H1N1 okozhat még kellemetlen meglepetéseket.

Már dolgoznak az új oltóanyagon, de még a tavalyiból is maradt 1,2 millió, amellyel a készlet erejéig bárkit ingyen beoltanak. Erre már csak azért is szükség lehet a későbbiekben, mert, ahogy arra a napokban Hugh Pennigton, skót professzor is felhívta a figyelmet, a H1N1 influenzavírus az idei szezonban kellemetlenebb formában térhet vissza. A szakember szerint a korábbi világjárványok adatai is arra engednek következtetni, hogy az új vírus idén is fertőzni fog.

A hvg.hu megkérdezte Berencsi György virológust, aki hasonló véleményen van. A szakértő szerint, aki azt állítja, hogy nem volt tavaly világjárvány, az téved. Az orvosok szerint idén a H1N1-gyel fertőzöttek többsége magától meggyógyul majd, ám azoknak, akiknek szív- és tüdőproblémáik vannak, nagyobb kockázattal kell számolniuk. Az oltás különösen ajánlott kismamáknak, időseknek, gyerekeknek és egészségügyi dolgozóknak. Ennek ellenére a magyar lakosság több mint fele mégse oltatná be magát. Legalábbis ez derült ki egy nemrég végzett felmérésből, ami rámutatott arra is, hogy a felnőttek többsége, még mindig a szokásos vitamin, tea, lázcsillapító kombinációjával kúrálja magát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mire készül idén a H1N1 vírus? (hvg.hu)
Még több információ: megelőzésről, kezelésről (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik