Belföld

Ingyenes lesz a H1N1-vakcina

Összesen 1,2 millió oltóanyag áll a lakosság rendelkezésére.

Bárki számára ingyenes lesz az idei szezonban az egykomponensű Fluval P oltóanyag, ami az influenza H1N1-vírusa ellen nyújt védelmet – közölte az ÁNTSZ pénteken. Összesen 1,2 millió vakcina áll a lakosság rendelkezésére.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkársága konzultált az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal (OTH), és ennek alapján úgy döntött, hogy nemcsak a rizikócsoportokba tartozó állampolgárok számára teszik ingyenessé az oltóanyagot – közölte az ÁNTSZ. Az OTH a döntésről tájékoztatta az ÁNTSZ regionális intézeteit, és arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a Fluval P oltást mindenkinek tegyék ingyenesen elérhetővé.

Az országos tiszti főorvos a folyamatos Fluval P oltóanyag-ellátás érdekében arra kérte a regionális intézetek vezetőit, hogy lehetőség szerint régiós vagy megyei szinten képezzenek depót, ahonnan biztonságosan és gyorsan elláthatják az egészségügyi szolgáltatókat – áll a közleményben.

A meghosszabbított lejárati idejű Fluval P mellett az idei influenzaszezonban 1,3 millió térítésmentes adag háromkomponensű oltóanyag is rendelkezésre áll. Utóbbi háromféle vírustörzs ellen nyújt védelmet, köztük a H1N1 ellen is, és a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az egészségügyben, a szociális intézményekben dolgozók és a várandós nők mellett azok a nők kaphatják ingyen, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon időszakára tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik