Élet-Stílus

Gigantikus gyufásdobozt kötnek az A38 Hajóhoz

Ősszel egy multifunkcionális úszó műtárggyal egészül ki az A38 állóhajó: a fővárosi kulturális központ mellé október második felében egy monumentális gyufásdobozhoz hasonlítható építmény kapcsolódik, amelyben ezentúl kiállításokat és vetítéseket tartanak majd.

Az úszó mű a nyergesújfalui hajógyárban készült egy európai uniós pályázat segítségével; a 300 millió forintos, kulturális logisztikai bővítésre szánt projekt 85 százaléka vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, ünnepélyes megnyitója november elején lesz – mondta Vasák Benedek, az A38 marketingvezetője szerdán sajtótájékoztatón az MTI kérdésére.

Bognár Attila, az A38 szellemi vezetője arról számolt be, hogy az úszó műhöz egy európai szabványoknak megfelelő vízibusz-kikötőt építettek, amely készen áll hajók fogadására is, amennyiben a BKV a jövőben esetleg újraindítja a víziközlekedést a fővárosban.

A minimalista “gyufásdobozt” a tervek szerint szeptember 20-án 11 órakor bocsátják vízre a nyergesújfalui hajógyárban, és mintegy egy hónappal később az újpesti öbölből érkezik majd és parkol le az A38 állóhajó mellé. Az uniós támogatás mellett 15 százalék önerőből megépült, jórészt acélból és betonból álló úszó művön egy nagyobb kiállítóterem, kisegítőhelyiségek és egy tetőterasz lesz. A látogatók egy u alakú kanyarral, az A38 állóhajón át három hídon keresztül léphetnek majd az új építményre.

Az új kiállítóközpont Miltényi Miklós retrospektív kiállításával nyílik. Annak idején ő volt az A38 imázsának tervezője, grafikái az állóhajó több pontján láthatóak.

Amint Vasák Benedek, valamint a sajtókapcsolatokért felelős Kozlov Sándor az újságíróknak elmondta, idén ősszel is több zenei fesztivál lesz az állóhajón, illetve kulturális rendezvények kapcsolódnak hozzá az A38-on kívül is.

Az Újbuda Jazzfesztivált most péntektől vasárnapig immár hatodik alkalommal rendezik meg az A38, a MU Színház és a Fonó Budai Zeneház együttműködésében. A fesztivál keretében pénteken az A38-on lesz a metáldzsesszt játszó német-svájci-görög trió, a Full Blast, másnap pedig a triphoppal és elektróval kevert dzsesszformáció, a Harcsa Veronika énekesnővel fémjelzett Bin-Jip koncertje.

Szintén a dzsesszfesztivál keretében a MU Színházban pénteken lép fel a Heden nevű supergroup, amelyben többek között a fúvóshangszereken játszó Dresch Mihály, a szaxofonos Grencsó István, a pozanos Hans van Vliet, a csellós Márkos Albert és a bőgős Hock Ernő szerepel. Szombaton a brit Phil Minton-Roger Turner duó, vasárnap pedig három lengyel dzsesszzenész, Mikolaj Trzaska (szaxofon), Waclaw Zimpel (klarinét) és Rafal Mazur (basszusgitár) triója játszik. A Fonó programjából kiemelkedik a Kőszegi Trió szombat esti koncertje.

A Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben folytatódik a My City kulturális fesztiválsorozat is: szeptember 21. és 26. között a Bécsi Ost klubban mutatkozik be a kortárs budapesti zene- és filmművészet. Novemberben elindul a Calling Festival-sorozat is; az első rendezvényen Ljubljana mutatkozik be az A38-on, a főzenekar a legendás Laibach lesz.

Szeptember 27-28-án a rendszerváltás huszadik évfordulójához kapcsolódva a magyar underground zenét mutatja be az A38, a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökséghez pedig egy nyolc koncertből álló sorozat társul: elsőként szeptember 29-án Lajkó Félix hegedűs és a belga avantgárd popcsapat, a DAAU lép fel, később a Csík Zenekar a Palatkai Bandával, október 29-én a Magashegyi Underground a portugál A Naifával játszik, december 2-án pedig a francia Yann Tiersen a magyar akusztikus downtempo csapattal, az Unbending Trees-zel szerepel műsoron.

Októberben indul az Into the Music sorozat; ebben egy-egy ismert előadó (elsőként Péterfy Bori) kiválaszt egy zenekart, amelyet maga mutat be, és ő is fellép.

Mint elhangzott, a közszolgálati televíziók heti rendszerességgel adnak le egy-egy korábbi A38-on tartott koncertet, szombatonként a Radio Cafén hallhatóak itt rögzített fellépések, az origóra pedig a videával együttműködésben napi rendszerességgel kerülnek fel öt-tíz perces koncert-portréműsorok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik