Élet-Stílus

Film készül a Facebookról

Még a héten félmilliárdra nő a Facebook felhasználóinak száma - jelentette be Mark Zuckerberg, a népszerű internetes közösségi portál alapítója és főnöke. Az oldal történetéről film készül, a fejlesztők pedig a felhasználók történeteivel szeretnének ünnepelni.

A Facebook oldalára az előzetes bejelentés alapján ezen a héten fog regisztrálni az 500 milliomodik felhasználó. A közösségi oldal sajátos módon ünnepli ezt a kerek számot. Arra kérték a felhasználókat, osszák meg egy státusznak megfelelő terjedelemben (420 karakter), hogyan változtatta meg az életüket ez a közösségi oldal. A legjobb történetekből – természetesen az alkotók előzetes beleegyezésével – válogatni fognak, azokat pedig világszerte „kedvelhetik” a felhasználók.

Facebook Szomáliában

A Föld lakosságának lassan a tíz százaléka regisztrálta már magát a Facebookon, legalábbis a számok alapján. Még a bukott országok listáját vezető Szomáliából is több mint ezren „lájkolták” az ország zászlaját, holott a kormány hatásköre valójában nem igazán terjed túl a főváros, Mogadishu határain. Megosztják még a gondolataikat is naponta Nyugat-Szaharából éppúgy, mint Grönlandról.

Az fn.hu is a facebookon!

Kövessen minket a Facebookon>>>facebook.com/figyelonet

A közösségi oldal felhasználói azon túl, hogy lelkesen rakosgatják fel esküvői fotóikat, keresik elveszettnek hitt családtagjaikat, és fognak össze a bálnák megmentéséért vagy egy helyi templom felújításáért, megadott személyes adataik révén egyre inkább kénytelenek szembesülni a kiszolgáltatottságukkal.

Bár a Facebook még mindig ugródeszkaként hirdeti magát, amely az egyes emberek és közösségek közötti kapocsként szolgál, hatalmas bevételeket könyvelhet el a hirdetőktől, szolgáltatóktól, amelyek sokszor egyetlen jelentéktelennek tűnő klikkünkkel hozzájuthatnak adatainkhoz. Amerikai szenátorok áprilisban közös levélben sürgették a közösségi oldal vezetőit, hogy változtassanak a harmadik fél felé történő adatszolgáltatási eljárásukon.

Mutasd a profilod, megmondom ki vagy!

A biztonsági aggályok és botrányok óvatosabbá teszik az átlagfelhasználót is, aki ma már jó esetben odafigyel arra, hogy milyen adatokat oszt meg magáról, akár a saját barátaival is. A Facebook beállítási felületén ugyanakkor még mindig nem könnyű eligazodnia a kezdő „usernek”, akinek beállításai ráadásul alaphelyzetben igen széles kör számára teszik láthatóvá az adatokat, fényképeket, videókat. Amennyiben viszont ezeket kellő odafigyeléssel állítjuk be, minimalizálhatjuk a hozzáférhetőséget adatainkhoz. A barátaink viszont mindenképpen „látnak” minket.

Ettől függetlenül a Facebook népszerűségének növekedési üteme nem csökken. A felhasználók számtalan esetben használják az oldalt globális problémák, vagy akár helyi közösségi ügyeik megoldására, vagy egy közös brainstormingra akár több ezer, egymástól kontinensnyi távolságra lévő ember között.

Mondjunk le az árvízkárosultak javára…

Elég csupán a magyar példára gondolni, amikor pár nap alatt 200 ezren csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amely az árvízkárosultak javára mondott volna le a tűzijátékról. A Facebook csoportot még kormányzati szinten is releváns felvetésként kezelték, végül egy, a szokásosnál olcsóbb tűzijáték lett az eredmény. Nem lett sikeres, de szintén rengeteg – köztük több ismert – támogatót szerzett, sőt még önálló sajtótájékoztatókat is tartott a Sólyom for president! csoport. Köszönhető ez talán annak is, hogy az új, megválasztott köztársasági elnök, Schmitt Pál beszólt az internetet túl sokat használó fiatalságnak.

az fn.hu kezdeményezései

Az fn.hu is már több népszerű csoportot indított a Facebookon, mint például a “Mi tudjuk az érettségi tételek megoldását”.

Legutóbb pedig az Ungváry Krisztiánra a Legfelsőbb Bíróság által kirótt több milliós büntetés egy részét gyűjtötték össze közösen jobb és baloldali felhasználók. A magyar civil társadalomnak mindenesetre hatalmas lökést jelenthet a Facebookon megjelenő új, a döntéshozatalt is befolyásolni képes eszköz a hatékony érdekképviseletben.

Szélesvásznon a Facebook

A közösségi oldal történetéről mozi is készül, amely októberben kerül majd a mozikba a Harcosok Klubját és a Benjamin Button különös életét is jegyző David Fincher rendezésében. A film a Facebook alkotóinak, elsősorban Mark Zuckerbergnek a szemszögéből mutatja be a közösségi oldal megszületését egy rendetlen kollégiumi szobától a többmilliárdos üzletek lebonyolításáig.

Itt is felvetődnek majd a személyes adatok biztonságával kapcsolatos kérdések, de igen valószínű, hogy nem az oldal lejáratása lesz a cél, hanem az immár félmilliárdos létszámú internetes közösség közös ünneplése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik