Élet-Stílus

Támad a Nap

Vörös riasztás a hőség miatt, nagyon erős UV-sugárzás és helyenként viharos széllökésekkel kísért viharok jellemzik a következő napokat. Enyhülés a hétvégén várható, az fn.hu addig is segít túlélni.

Hétfő délután országszerte előfordulhat zivatar, amit viharos széllökés, intenzív csapadék vagy jégeső kísérhet. Erre tekintettel az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Magyarország mind a hat régiójára a legenyhébb, citromsárga riasztást adta ki. Ez zivatarok közelében akár 60 km/órát meghaladó széllökéseket jelent, a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége pedig lokálisan túllépheti a 10-30 mm-t. A zivatarokról és az őket kísérő szélviharokról is részletesen olvashat az fn.hu-n a megfelelő szóra kattintva.

Hétfőn narancsriasztás van érvényben a hőség miatt csakúgy, mint vasárnap, amely alapján az országos tisztifőorvos kiadta a másodfokú hőségriasztást. A hőségriadó és az ilyenkor ajánlott tennivalókról ide kattintva olvashat. Kedden az OMSZ már négy régióban adott ki vörös kódot a hőség miatt, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölött várható. Az extrém hőségtől érintett országrészek: Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország, Dél-Alföld. A szakadatlan napsütés természetesen magas UV-sugárzással is jár, az aelőrejelzések szerint az emberre káros sugarak szintje a nagyon erős, azaz a 7-7,9-es tartományban lesz.

Figyelmeztető előrejelzés keddre (OMSZ)

Figyelmeztető előrejelzés keddre (OMSZ)

Hétvégéig a napi maximumhőmérsékletek országszerte meghaladják a 30 fokot, egyes területeken 37 Celsius-fokot is – tudta meg az fn.hu az OMSZ-től. Vasárnap egy hidegfront hoz némi enyhülést a Kárpát-medencébe, de ennek mértékéről a meteorológusok még nem tudtak érdemben nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik