Élet-Stílus

Hollandia és Uruguay is történelmet írhat

Uruguay 60, Hollandia pedig 32 év után juthat ismét fináléba világbajnokságon, miután a két ország válogatottja egymással találkozik a dél-afrikai torna kedden 20:30 órakor kezdődő elődöntőjében.

Az 1930-ban és 1950-ben győztes dél-amerikai gárda egykoron futballnagyhatalomnak számított, azonban 1970 óta nem jutott a legjobb négy közé a vb-ken. A mostani csapat tagjai a régi legendás játékosok szintjére emelkedhetnek az uruguayi nép szemében, amennyiben a nemzeti együttesnek ismét sikerül a döntőbe kerülnie.

“El sem tudom képzelni, milyen ünneplés veszi kezdetét Uruguayban, ha nyerünk. De akármi is lesz, a régi legendák továbbra is ikonok maradnak” – mondta Oscar Tabarez, a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya.

Az Oranje 1974 és 1978 elbukott döntői után szeretne újabb kísérletet tenni a világ futballtrónjának elfoglalására. A Johan Cruyff vezette együttes az 1970-es évek egyik legjobbja volt a “totális futballal”, azonban azt követően hiába érkezett a vb-kre esélyesként a holland gárda, rendre elbukott, noha legtöbbször kiválóan játszott. Idén kevésbé meggyőző a narancsmezesek játéka, mégis most sikerült túljutniuk a mumusnak számító brazilokon, akik 1994-ben a negyeddöntőben, 1998-ban pedig az elődöntőben parancsoltak megálljt a németalföldieknek. Hollandia esetleges sikerével történelmet írhat Európa számára, ugyanis európai válogatott még sosem nyert vb-t más földrészen, márpedig Uruguay búcsújával kizárólag európai gárda maradna versenyben.

Aki mindent eldöntött Brazília ellen: Wesley Sneijder (MTI/EPA)

Aki mindent eldöntött Brazília ellen: Wesley Sneijder (MTI/EPA)

“Uruguay rendkívül erős csapat. Igazi harcosok és túlélők, úgyhogy nagyon koncentráltan kell futballoznunk” – mondta Bert van Marwijk, a hollandok szakvezetője arra utalva, hogy a szakértők többsége az európai alakulatot tartja esélyesebbnek, már csak azért is, mert a vb-n versenyben maradt együttesek közül kizárólag Hollandia százszázalékos.

“Az öt siker, és főleg Brazília kiejtése nagy magabiztosságot és önbizalmat adott nekünk” – jelentette ki Giovanni van Bronckhorst csapatkapitány.

Ami megnehezítheti Van Marwijk dolgát, hogy a csapat védekezését át kell alakítania, ugyanis a jobb oldali védő Gregory van der Wiel és a védekező középpályás Nigel de Jong egyaránt eltiltott lesz a keddi összecsapáson, mivel mindkét játékos megkapta második sárga lapját a negyeddöntőben. Ugyanakkor a kisebb sérüléssel bajlódó Joris Mathijsen és Robin van Persie minden bizonnyal pályára léphet a találkozón.

Tabareznek ugyanakkor még komolyabb gondjai lesznek az összeállításnál. Egyrészt nem számíthat a gólvonalon bemutatott “védése” miatt hazájában hőssé vált csatárra, Luis Suarezre, aki piros lapot kapott. Hiánya óriási érvágás a dél-amerikaiak számára, hiszen az Ajax Amsterdam támadója az elmúlt idényben 43 gólt szerzett, s a vb-n is már háromszor betalált. Emellett Jorge Fucile, a gárda egyik legjobb védője sem léphet pályára, ő két sárga lapja miatt lesz kénytelen kihagyni a találkozót, ráadásul végleg kidőlt a középpályás Nicolas Lodeiro, akinek a lábfejében eltört egy csont. A csapatkapitány Diego Lugano játéka is erősen kérdéses térdsérülése miatt, ugyanakkor Diego Godin, a Ghána ellen 11-esekkel megnyert negyeddöntőt kihagyó védő felépült combsérüléséből.

A dél-amerikaiaik ászai: Muslera és Forlán (MTI/EPA)

A dél-amerikaiak ászai: Fernando Muslera és Diego Forlán (MTI/EPA)

“Nagyon nehéz mérkőzésre számítok. Régóta nem kaptak ki és kiváló játékosok alkotják a holland csapatot. Riválisunk kezdi a mérkőzést favoritként, így a feladatunk nehéz lesz, de nem lehetetlen” – mondta Tabarez utalva arra, hogy a németalföldiek 24 találkozó óta nem szenvedtek vereséget.

vb, elődöntő

20:30, Uruguay-Hollandia
Fokváros, Zöld Pont Stadion. Vezeti: Ravsan Irmatov (üzbég)
Várható kezdőcsapatok
Uruguay: Muslera – Maxi Pereira, Lugano, Godin, Victorino – Perez, Arevalo, Cavani – Fernandez, Abreu, Forlán
Hollandia: Stekelenburg – Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Zeeuw – Kuyt, Sneijder, Robben – Van Persie

A két csapat korábbi mérkőzései:
1974.06.15.: Hollandia-Uruguay 2-0 – vb-csoportmérkőzés
1980.12.30.: Uruguay-Hollandia 2-0 – barátságos

A két csapat korábbi vb-elődöntői
Uruguay:
1930.07.27.: Uruguay-Jugoszlávia 6:1
1954.06.30.: Magyarország-Uruguay 4:2 – hosszabbítás után
1970.06.17.: Brazília-Uruguay 3:1
1950-ben körmérkőzést rendeztek a legjobb négy között.

Hollandia:
1998.07.08.: Brazília-Hollandia 1-1 – 11-esekkel 4-2
1974-ben és 1978-ban második csoportkört rendeztek a legjobb nyolc között a döntőbe jutásért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik