Élet-Stílus

Az Oktoberfesten kivételesen még lehet füstölni

Bajorországból augusztus elsejével kitiltották a dohányzást az éttermekből, a vendéglőkből, a kiskocsmákból, sőt még a sörsátorokból is.

A 16 németországi tartományban különféle, általánosságban korlátozó rendelkezés van érvényben a dohányzással kapcsolatban. Kivételek persze vannak: van olyan tartomány, ahol a dohányzó vendégek számára az éttermek külön helyiséget kötelesek biztosítani. Bajorországban vasárnap tartottak népszavazást a dohányzásról, ahol a dohányzást leghatározottabban elutasítók akarata került fölénybe.

A szavazás értelmében a legszigorúbb tilalmi intézkedések lépnek életbe augusztus 1-jétől: eszerint tilos lesz füstölni minden vendéglátóipari létesítményben, ami alól a kiskocsmák, sőt a sörsátrak sem jelentek semmilyen kivételt. A tartomány egyetlen kivételt tett lehetővé, ám ez is időben korlátozott: az idei Oktoberfesten kivételesen és utoljára még engedélyezik a dohányzást.

A mostani népszavazáson összesen 9,4 millió szavazópolgár járulhatott az urnák elé, ennek ellenére a részvételi arány meglehetősen alacsony volt, mindössze 39%-os. A különleges referendumon azonban nem volt semmilyen kötelező arányú részvétel,a győzelemhez az egyszerű többség is elegendő volt. Az eredmény szerint 61% voksolt a tilalom mellett, 39% pedig ellene.

Megfigyelők a korábbi tapasztalatok alapján kíváncsian várják, hogy mi lesz és mikor jön az újabb kiskapu. Addig azonban a sör mellé marad csak a harapnivaló.

Ajánlott linkek:

Az Oktoberfest honlapja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik