Közélet

Masszív dohányos tüdejét kapta meg a beteg

Öt hónappal a teljes tüdőtranszplantációja után elhunyt az a 28 éves brit nő, aki egy harminc éven keresztül dohányzó donor szervét kapta meg.

Lyndsey Scottot tavaly februárban műtötték meg egy manchesteri kórházban, de az operáció után kompilációk léptek fel, így további hat hetet kellett az intenzív osztályon töltenie. Scottot végül hazaengedték, de állapota nem igazán javult, továbbra is légszomjjal küzdött. Pár héttel később visszakerült a kórházba, ahol júliusban, családja körében elhunyt. A halál okaként tüdőgyulladást állapítottak meg az orvosok. A szülők csak hónapokkal később tudták meg, hogy pontosan milyen káros szenvedélye is volt annak a személynek, akinek tüdejét lányuk megkapta.

„A kórház azt állítja, azért nem mondták meg Lyndsey-nek, hogy egy dohányos tüdejét kapja meg, mert nem lett volna jó, ha a beavatkozás előtt felidegesíti magát. De helyes ez? A pácienseket időben figyelmeztetni kellene. Pár héttel a halála előtt azt mondta, bárcsak ne vállalta volna el a műtétet” – mondta Scott testvére, Karen.

A kórház szóvivője szerint sajnos kevés tüdődonor van, és a szervre várók harminc százaléka még az átültetés előtt meghal. James Neuberger professzor, a Brit Transzplantációs Társaság egyik vezetője szerint éppen ezért sok páciens még akkor is jobban jár, ha éppen nem egy tökéletes szervet kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik