Élet-Stílus

Botrány a női óvszer körül

Az eszköz nem a nemkívánt gyermekáldástól véd meg, hanem az erőszakoskodóktól.

Dr. Sonnet Ehlers doktornő azért fejlesztette ki a tampon nagyságú csapdát, hogy azok a nők is biztonságban érezhessék magukat, akiknek más reményük a védekezésre nem maradt. A hasonló eszközök egyáltalán nem számítanak ismeretlennek: már a középkorban is ismertek és használtak hasonlókat. Az, hogy a 21. században miért van szükség ilyesmire, komoly vitákat váltott ki.

A Rape-aXe névre keresztelt női „óvszert” most Dél-Afrikában dobta piacra a doktornő, ahol főleg azokban a nagyvárosokban reklámozzák, ahol a foci világbajnokság mérkőzései zajlanak. A Rape-aXe úgy néz ki, mint egy kondom, annyi különbséggel, hogy a belsejében fűrészfogakhoz hasonló horgok találhatóak. A nők tamponként helyezhetik fel a csapdát, ami közösüléskor a fogak segítségével a péniszbe kapaszkodik és csak orvosi segítséggel lehet eltávolítani.

Az óvszer megítélése egyelőre nagyon szélsőséges. Noha Dél-Afrikában a legmagasabb a szexuális bűncselekmények száma, ellenzők állítják, hogy a Rape-aXe egyfajta rabszolgaság. Victoria Kajja, az ugandai Járványügyi Központ vezetője szerint, viselője rabszolgája lesz saját félelmének és az eszköz nemhogy felszabadítja az állandó szorongás alól, még inkább tudatossá teszi a rettegést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik