Élet-Stílus

Robben nélkül a hollandok

Ismét egyik kulcsjátékosa, a sérüléséből felépülőben lévő Robben nélkül lép pályára Japán ellen a holland válogatott. Az ausztrálokkal találkozó Ghána jelentős lépést tehet a továbbjutás felé, míg Dánia és Kamerun első pontjaiért mérkőzik.

Arjen Robben, a Bayern München szélsője a héten külön edzett társaitól, s bár állapota folyamatosan javul, Bert van Marwijk szövetségi kapitány valószínűsíthetően nem kockáztatja meg beállítását.

A szakember várhatóan a dánok ellen győztes kezdő tizenegyet jelöli ki ismét, Eljero Elia pedig az első összecsapáshoz hasonlóan a kispadról csatlakozhat a társakhoz a találkozó közben.

A holland válogatott ismeri szombati ellenfelét, már csak azért is, mert tavaly, barátságos mérkőzésen 3-0-ás győzelmet aratott az ázsiaiak ellen, akik akkor 60 percen keresztül tartani tudták a gólnélküli döntetlent. Van Marwijk alakulata ezért tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű dolga az első fordulóban a kameruniakat 1-0-ra verő gárda ellen.

Okada Takesi, a japánok szövetségi kapitánya vélhetően nem az afrikaiakkal szemben alkalmazott rövidpasszos játékot erőlteti majd, s ezúttal inkább a biztos védekezésre helyezi a hangsúlyt.
“Teljesen mindegy, hogy ki, mit gondol, nekem olyan futballistákat kell a pályára küldenem, akik megszerzik nekünk a három pontot” – mondta a szakvezető.

Honda (balról) és társai a védekezésre helyezik majd a hangsúlyt (MTI/EPA)

Honda (balról) és társai a védekezésre helyezik majd a hangsúlyt (MTI/EPA)

A csoportelsőséget jelentős mértékben befolyásoló összecsapás külön tétje, hogy amelyik csapat első helyezettként jut tovább, az Durbanben vívja majd nyolcaddöntős találkozóját, amely a legmelegebbnek számít vb-nek otthont adó helyszínek közül.

Az E jelű négyes másik szombati találkozóján az első kör két vesztese, Kamerun és Dánia mérkőzik meg egymással. Az afrikaiaknál meglehetősen nagy a feszültség a csapaton belül, miután a japánoktól elszenvedett vereség után az idősebb játékosok arra kérték Paul Le Guent, az együttes francia szövetségi kapitányát, hogy gondolja át újra, kiket állít be a kezdő tizenegybe. Ennek előzménye, hogy az első meccsen olyan rutinos futballisták, mint Rigobert Song, Geremi, vagy Alexandre Song alig kaptak lehetőséget.

A mérkőzés mindkét gárda számára kiemelkedő jelentőségű, s nem csak azért, mert egyelőre egyikük sem szerzett pontot. A kameruniak nyolc összecsapás óta nyeretlenek, a dánok pedig nem rúgtak gólt az elmúlt három találkozójukon, de afrikai alakulattól még sosem kaptak ki vb-n. A sérülések nem kerülték el Morten Olsen szövetségi kapitány tanítványait, Jon Dahl Tomasson és Mikkel Beckmann külön edzett, Simon Kjaer és Daniel Jensen viszont a társakkal tréningezett, de nem teljesen egészségesek.

Eto'o (balról) és Le Guen - talán több tapasztalat kéne (MTI/EPA)

Eto’o (balról) és Le Guen – talán több tapasztalat kéne (MTI/EPA)

Akár a biztos továbbjutást is elkönyvelheti, de legalábbis nagyon közel kerülhet ahhoz a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon Ghána, ha legyőzi az Ausztráliát a D csoport szombati mérkőzésén.

A szerb Milovan Rajevac szövetségi kapitány által irányított gárdának nyernie kell az ausztrálok ellen, s ha a németek pénteken megverik Szerbiát, akkor a két hatpontos együttes biztos résztvevője lesz a nyolcaddöntőnek. A németek ugyanis az első körben 4-0-ra verték Ausztráliát, Ghána pedig 1-0-s sikert könyvelhetett el Szerbia ellen.
“Nekik ez az utolsó esélyük – fogalmazott Rajevac. – Az ausztrálok jó csapatot alkotnak, s biztos vagyok abban, hogy a végsőkig küzdenek majd. A Németország elleni összecsapáson nem látszott igazán, hogy mennyire jó teljesítményre képesek.”

Richard Kingson, a ghánai kapus múlt vasárnap töltötte be 32. életévét, kedden pedig a védő John Pantsil lett 29 esztendős, így az afrikai gárda tagjai a hotelban köszöntötték az ünnepelteket, s egészen addig buliztak a szállodai alkalmazottakkal, amíg Rajevac úgy döntött, véget vet a fiesztának.

A szakember szerint tanítványainak jó esélye van arra, hogy Kamerun 1990-es, valamint Szenegál 2002-es vb-eredményeit túlszárnyalva, akár az elődöntőig meneteljenek. Ehhez azonban először a továbbjutást kell kiharcolni, s ha a csoport második helyéről jutnak a nyolcaddöntőbe, akkor ott a C jelű négyes (Anglia, Egyesült Államok, Szlovénia, Algéria) győztesével csapnak majd össze a negyeddöntőbe kerülésért.

Az ausztrálok egyik legjobb játékosukat, a piros lapja miatt eltiltott Tim Cahillt kénytelenek nélkülözni, s térdsérülése miatt Vince Grella sem játszhat. Holland szakvezetőjük, Pim Verbeek Ghána ellen viszont számíthat a sérüléséből felépült Harry Kewellre, valamint a már szintén egészséges Mark Brescianora és Josh Kennedyre.

A két csapat eddig hatszor találkozott egymással, s Ghána mindössze egyszer tudta legyőzni Ausztráliát, amely 14 selejtezős mérkőzésén összesen négy gólt kapott, azaz annyit, amennyit a németektől az első körben vívott összecsapáson.

D és e csoport, 2. forduló

13:30, Hollandia-Japán
Durban, Moses Mabhida stadion. Vezeti: Baldassi (argentin)
Várható kezdőcsapatok
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Dirk Kuyt, Van Bommel, Sneijder, De Jong, Van der Vaart – Van Persie
Japán: Ejdzsi – Juki Abe, Nakazava, Tanaka, Komano – Nagatomo, Okubo, Endo, Haszebe, Matszuji – Honda

16:00, Ghána-Ausztrália
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion. Vezeti: Rosetti (olasz)
Várható kezdőcsapatok
Ghána: Kingson – Pantsil, John Mensah, Vorsah, Sarpei – Annan, Muntari, Ayew, Boateng – Gyan, Tagoe
Ausztrália: Schwarzer – Neill, Moore, Chipperfield, Wilkshire – Bresciano, Culina, Grella, Emerton, Kewell – Kennedy

20:30, Kamerun-Dánia
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion. Vezeti: Larrionda (uruguayi)
Várható kezdőcsapatok
Kamerun: Souleymanou – Mbia, Bassong, Nkoulou, Assou-Ekotto – Makoun, Enoh Eyong, A. Song, Mandjeck – Eto’o, Choupo-Moting
Dánia: Sörensen – Agger, Kjaer, Jacobsen, S. Poulsen – C. Poulsen, Jörgensen, Kahlenberg, Rommedahl, Enevoldsen – Bendtner

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik