Élet-Stílus

Budapestről is van „street view”

A legnagyobb szereplő a Google "utcanézet" alkalmazásának használatát az adatvédelmi ombudsman kifogásai miatt határozatlan időre felfüggesztették, de mindez nem befolyásolta a román Norc ugyanilyen fejlesztését.

Sem Henrik Wild, sem pedig Andrei-Vasile Neagu nem fél a Google-től (sem az ombudsmantól). Mindketten egy olyan területre merészkednek, amely nagy lehetőségeket tartogat, de ahol komoly bírálatok kereszttüzébe is kerülhetnek.

A német Sightwalk eddig hét nagyvárost térképezett fel országukban, köztük van Köln és Hamburg. A hangsúlyt elsősorban a turisztikailag is fontos települések lefényképezésére helyezik. A panorámafotókon főleg a városközpontok, a fontosabb üzletek szerepelnek. A kész digitális felvételeket a Wikipediában szereplő különböző bejegyzésekhez társítják. Így egy étterem, bár, üzlet tulajdonosa könnyebben mutathatja be online a tevékenységét és a szolgáltatásait, s ezekhez a szócikkekhez a látogatók is megjegyzéseket fűzhetnek vagy ajánlásokat írhatnak.



A Sightwalk és a román Norc egyaránt kiemelten figyel az adatvédelemre. Minden arcot, ház- és rendszámot automatikusan felismerhetetlenné tesznek. Minden bejelentésre vagy panaszra azonnal és gyorsan reagálnak.

A Norc inkább a román határokon kívül terjeszkedik, így Budapestről is készítettek adatbázist. Korábban elsősorban Ausztriában bírálták sokat, annak ellenére, hogy Andrei-Vasile Neagu szerint a cég a kezdetektől mindent elkövetett a kényesebb adatok eltüntetésére. A cél itt is az, hogy az étterem-, a bár- vagy az üzlettulajdonosok némi díj ellenében részletes, fotókkal ellátott ismertetőt jelentethessenek meg magukról és a tevékenységükről. A panorámaképek mellett megjeleníthetők az e-mail és honlapcímek, a telefonszámok, a címek, a kapcsolattartó személyek adatai.
A cégvezető úgy vélte, hogy a megoldásuk inkább alternatívája és kiegészítője, s nem pedig konkurenciája a Google népszerű szolgáltatásának. Neagu meggyőződése, hogy az ilyen ajánlatokra is szükség van és ezeket európai vállalatok is kínálhatják a felhasználóknak. Mind a Sightwalk, mind a Norc panorámafotói felhasználhatók akár navigációs készülékekben is. A román társaság az idén más európai városokat is le akar fotózni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik