Élet-Stílus

Első út az M6-oson – videó!

Átadták az M6/M60-as autópálya Dunaújváros-Szekszárd majd a Szekszárd -Bóly-Pécs szakaszát szerdán, ezzel gyorsforgalmi összeköttetés létesült Budapest és Pécs között. Videó!

Magyarország ma csatlakozott az “ezresek klubjához”, ahhoz az elit körhöz Európában, ahol ezer kilométert meghaladó autópálya, gyorsforgalmi út működik – mondta Bajnai Gordon az autópálya fácánkerti pihenőhelyén, a középső, tolnai szakasz átadásán az M6 Tolna Koncessziós Zrt. képviselőinek és a térség szocialista országgyűlési képviselőinek jelenlétében.

A Dunaújváros-Szekszárd szakasz 65,1 kilométere PPP-konstrukcióban, a magán és közszféra együttműködésében az M6 Tolna Koncessziós Zrt. építette, és üzemelteti 2038. július 16-ig. A társaság és a gazdasági minisztérium közötti szerződés nettó jelenértéke 118,6 milliárd forint. A magyar állam 30 évig rendelkezésre állási díjat fizet a koncessziós társaságnak, a közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint 2010-ben havi, mintegy egymilliárd forintot.


A második, szerdán átadásra került szakasz átadási ünnepségen elhangzott: a Szekszárd-Bóly-Pécs autópálya-szakasz 81 kilométer hosszú és 266 milliárd forintba került. A kivitelezők a magán- és közszféra együttműködésével, úgynevezett ppp-programban megvalósult beruházás keretben mintegy 7,5 millió tonna földet mozgattak meg, és 1,5 millió négyzetméteren aszfaltoztak.
A kétszer kétsávos pályán 87 híd – köztük az ország második leghosszabb völgyhídja és az ország első négy autópálya- alagútja épült. Az építkezésen ezer gépet és berendezést használtak, és volt, hogy 3 ezer ember dolgozott egyidejűleg.

Olvasói sztorik