Élet-Stílus

Miért nem szerették az Avatart?

Az Avatar nyereségtermelő gépezete továbbra sem állt le, ám a film nem hozta meg rendezőjének azokat a szakmai elismeréseket, melyet elődje, a Titanic. Sőt, a valaha volt legnyereségesebb film az Oscar-esten inkább csak gúny tárgya volt.

Az is igaz, hogy az Avatar bőven adott támadási felületet, hiszen egy másik filmben sem játszották kék idegenek a főszerepet. Mégis, akármennyire vonzotta is a közönséget a lélegzetelállító látvány, úgy tűnik ha az Oscarról van szó, semmi sem győzheti le az emberi lényeket. A Los Angeles Times publicistája így okoskodott arról, miért nem szerette az Akadémia James Cameron Avatarját. „Az a véleményem, hogy az Akadémia tagjainak még mindig nehéz elhinnie, hogy a számítógép által életre keltett figurák legalább annyira művésziek lehetnek, mint az igazi emberek.”

A szakértő elmondja, hogy az Avatar szerencsétlenségének hátterében a műfajválasztás áll. Sci-fi ugyanis -lehet akármilyen sikeres a nézők körében – ritkán kapja a legjobb filmnek járó díjat. A Star Wars, az E.T., a földönkívüli mind-mind elvéreztek már, egyedül a Gyűrűk Ura tudta besöpörni az Oscart. De az is harmadszori nekifutásra. Cameronnak most – teszi hozzá a publicista – keserűen tudomásul kell vennie, hogy a színészek nem rajonganak az ötletért, hogy egy gép helyettesítse őket. Hiába kampányolt a rendező amellett, hogy a zöld képernyő előtti játék is művészet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik