Élet-Stílus

Hatalmas bukások és címvédések Vancouverben

A címvédők sorozatos sikereit hozta a vancouveri téli olimpia szerdai versenynapja: hét számban osztottak érmet, s ezek közül négyben a torinói győztesek diadalmaskodtak. Berecz Anna női lesiklásban a remek 35. helyet szerezte meg.

A szerdai nap első éremosztására a női alpesi sízők lesiklóversenyében került sor: Lindsey Vonn és Julia Mancuso révén kettős amerikai siker született, Berecz Anna a 35. helyen zárt.
A szakág tavalyi világbajnokának győzelme annak ellenére papírforma-eredmény, hogy sípcsontsérüléssel versenyzett. A 25 éves síző első helyéhez így sem férhetett kétség, ugyanis szinte egyedüliként tudta tartani az ideális ívet, s egyáltalán nem sodródott ki a kanyarokban a rendkívül technikás, a férfiakénál jóval nehezebb pályán.

Az elmúlt két idény összetett és szakági Világkupa-győztese mögött honfitársa, Mancuso lett a második, aki négy éve Torinóban óriás-műlesiklásban lett aranyérmes, de ő is 56 századdal kikapott Vonntól. A bronzérmet az osztrák Elisabeth Görgl szerezte meg. A nagy rivális Maria Riesch rendkívülien óvatosan versenyzett, és végül csak a nyolcadik helyen zárt.

A pálya nehézségéről mindent elárul, hogy a 45 indulóból 38 ért célba – de még ketten elestek -, s olyan világsztárok is hatalmasat buktak, mint a svéd Anja Pärson, aki négy éve olimpiai bajnok lett műlesiklásban, ebben a számban pedig bronzérmes volt. A romániai Miklós Editet mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

Hatalmas bukások és címvédések Vancouverben 1

Berecz a pálya felső szakaszán még igen jó ritmusban síelt, a táv feléhez közeledve alig több mint négy másodperc volt a hátránya, de a középső és az alsó szakaszon sokat bizonytalankodott, így végül több mint 13 másodperces lemaradással ért célba.

Sífutásban a férfiaknál és a nőknél is az egyéni sprintversenyekre került sor, s ezekben két ország is megszerezte első aranyérmét a vancouveri játékokon. A férfiaknál az orosz Nyikita Krjukov haladt át elsőként a célvonalon, a nőknél pedig a norvég Marit Björgen győzött.

A férfiak küzdelmében eredetileg Tagscherer Zoltán is indult volna, de a versenybíróság szerdai határozata értelmében ebben a számban mégsem állhatott rajthoz. A magyar versenyző ugyan két számra szerzett indulási jogot, de a döntés révén csak egyet használhatott ki, s azt már megtette a 15 km-es szabadstílusú versenyben.

A férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában a Torinóban aranyérmes amerikai Shani Davis megvédte címét, míg a sportág rövidpályás változatának női 500 méteres versenyében a kínai Vang Meng ismételte meg 2006-os sikerét. Ebben a számban Huszár Erika is indult, de már a szombati selejtezőben búcsúzni kényszerült.

Saját futamában a harmadik helyen végzett, s ezzel nem jutott be a szombati negyeddöntőbe Knoch Viktor 1000 méteren. A négy évvel ezelőtti, torinói játékokon 1500 méteren ötödik helyezett magyar jól kezdte a selejtezőt, azonban német riválisa egy agresszív manőverrel elment mellette, s Knoch már nem tudta visszaelőzni.

GALÉRIA (Fotó: Gáti András)

GALÉRIA (Fotó: Gáti András)

A szánkósok küzdelmei a kettesek viadalával fejeződtek be, s az osztrák testvérpár, Andreas és Wolfgang Linger címvédését nem tudták megakadályozni a riválisok. A nap utolsó éremosztó eseményén a férfi hódeszkások félcsőn mérték össze tudásukat, s a szám torinói győztese itt sem vallott szégyent: az amerikai Shaun White meggyőző produkcióval, fölényesen nyerte az aranyat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik