Élet-Stílus

Gorbacsov buktatta Ceausescut?

A „Kárpátok Géniusza” maga hívta utcára az őt megbuktató bukaresti tömeget 1989-ben. Eltávolításában Pozsgay Imre és Raffay Ernő sem zárja ki a szovjet érdeket.

Javában zajlott a forradalom Temesvárott és több román nagyvárosban, amikor Nicolae Ceausescu december 20-án hazatért Iráni látogatásából. A „Conducator” (Vezér) másnapra hatalmát éltető és a rendszer szilárdságát demonstráló nagygyűlést hívott össze Bukarestbe, a Központi Bizottság épülete elé: az éljenzésre összehívott 100 ezres tömeg azonban percek alatt szétszéledt, és megsokszorozódva követelte a kommunizmus bukását. Kitört a forradalom Bukarestben is, a „Kárpátok Géniuszát” december 25-én kivégezték.

Egy csapással akart „rendet” tenni?

Ceausescu helikopterrel menekül (A 1989 Libertate Roumanie című könyvből)

Ceausescu helikopterrel menekül (A 1989 Libertate Roumanie című könyvből)

Ceausescu mintha saját bukását siettette volna. Ennyire magabiztos volt? Nem volt tisztában a helyzettel? Látva a véget, hova akart menekülni? Mit tett eközben Magyarország? Befogadtuk volna a diktátort? Pozsgay Imrét és Raffay Ernőt kérdeztük.

Az elérhető források alapján még nem lehet megállapítani, hogy az Iránból hazatérő Ceausescu mennyire volt tisztában a valós belpolitikai helyzettel, ezáltal két lehetőség adódik. Először tételezzük fel, hogy világosan látta, mi történik az országban – kezdi a lehetőségek mérlegelését Raffay Ernő történész, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára.

Ez esetben tudva, hogy a – sok esetben a hadseregnél is jobban felszerelt – Securitate mellette áll, ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból. Az egész országban „egy füst alatt”, egy lendülettel akart leszámolni a forradalmi erőkkel: Temesvárott kiadta már a tűzparancsot, ez lehetett a célja Bukarestben is.

Félrevezették?

A másik lehetőség, hogy félrevezették, és egyszerűen „belefuttatták” a saját vesztébe. Tanácsadói, tábornokai képtelenségnek érezhették már a forradalom leverését, ezért a Conducator „feláldozásával” próbálták hatalmukat átmenteni. A kommunizmus történetében nem állna példa nélkül a terhessé vált vezető tudatos félreinformálása, hogy az önmaga okozza saját bukását. Mindez azonban feltételezés, biztosat nem tudhatunk – figyelmeztet ismét a történész.
A ’89 decemberi események mögött tagadhatatlanul hatalmas társadalmi elégedetlenség állt, ami önmagában elvezethetett a forradalomhoz. Létezik azonban egy elmélet, ami nagyhatalmi érdeket sejtet a felkelés mögött, és adalék lehet a kérdés eldöntéséhez: kinek az érdekében állt Ceausescu megbuktatása?

Tüntetők és rendfenntartók néznek farkasszemet Temesvárott A 1989 Libertate Roumanie című könyvből)

Tüntetők és rendfenntartók néznek farkasszemet Temesvárott A 1989 Libertate Roumanie című könyvből)

Ion Iliescu, a forradalmi román Nemzeti Megmentési Front Tanácsa egyik vezetője, későbbi államelnök korábban Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár iskolatársa volt. Márpedig ezekben az időkben Gorbacsovnak is inkább a kelet-európai kommunista diktatúrák felszámolása állt érdekében. Elképzelhető tehát, hogy szovjet érdek is húzódik Ceausescu megbuktatása mögött – nyitja ki a kérdést Raffay Ernő.

Magyar segítség


Győztes forradalmárok A 1989 Libertate Roumanie című könyvből)

Győztes forradalmárok A 1989 Libertate Roumanie című könyvből)

És mindeközben Magyarország? A történész szerint a Németh Miklós vezette magyar kormány sokkal többet tett a román forradalomért, mint a segélyküldés és a szolidaritás kinyilvánítása. A kabinet határozottan kiállt, és minden elérhető európai fórumon felszólított Tőkés László és az erdélyi magyarok védelmében, emellett bizonyos katonai hírszerzési segítséget is nyújtott. Tudni kell, hogy december 22. után a hadsereg a forradalom oldalán harcolt a sokszor civil ruhás, és gyakran jóval komolyabban felszerelt Securitate-egységek ellen.

A magyar honvédség rádiófelderítő dandára ekkor olyan technikával rendelkezett, ami Észak-Afrikától Közép-Svédországig képes volt befogni az elektromos jeleket: Magyarországról érzékelték az egymással kommunikáló „secu-csapatok” rádiójeleit, és ezek alapján lokalizálták is őket. Létfontosságú volt a román demokatikus erők számára, hogy ezeket az információkat Magyarországról folyamatosan közölték a román hadsereggel – fedi fel kutatásai kevéssé ismert eredményeit Raffay Ernő.

Inkább puccs, mint forradalom

A romániai rendszerváltás inkább volt puccs, mint forradalom – nyilatkozta Pozsgay Imre az fn.hu-nak. A bukaresti tömegrendezvény megszervezésével Ceausescut „beleugratták” a vesztébe: a Conducator annyira bízott személyes „varázsában”, hogy azt hitte, beszéde megnyugtatja a kedélyeket. Mint tudjuk, épp ellenkezőleg történt, ami a ceausescu elleni erők taktikáját igazolta.

Propagandakép a Vezérről

Propagandakép a Vezérről

A debreceni egyetem oktatója is úgy véli, hogy a Magyarországon és Lengyelországban 1989-ben katonai beavatkozást követelő román diktátor személye kellemetlen volt Gorbacsov számára. A szovjet vezető kalandornak tekintette a „Kárpátok Géniuszát”, aki veszélyt jelent politikájára. Raffayhoz hasonlóan Pozsgay is kiemeli Gorbacsov és Ion Iliescu kapcsolatát még egyetemista korukból. Azt viszont nem tudta megerősíteni, hogy a magyar honvédség bármilyen módon – akár a securitate-csapatok helyének bemérésével – segítette volna a román forradalmat.

Ha Ceausescunak sikerült volna elmenekülnie Romániából, egyedül a Távol-Keleten, Észak-Koreában találhatott volna menedéket. Ha Magyarországra téved, a hazai hatóságok elfogják, és hivatalos kérésre kiadják Romániának. Ez esetben a Ceausescu-per feltehetően hosszabban és elegánsabban folyt volna le – válaszolja Pozsgay lapunk „költői” kérdésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik