Élet-Stílus

Épül a Balatonring, jövőre futamot rendeznek

A Sávoly mellé tervezett Balatonringet kivitelező SEDESA-csoport elnöke, Vicente Cotino Escriva szerint várhatóan 2010 szeptemberének utolsó előtti vasárnapján kerül sor az első gyorsaságimotoros-világbajnoki futamra a pályán.

“A beruházás teljes költsége megközelítőleg kilencvenmillió euró lesz, ebből negyvenmilliót a Magyar Fejlesztési Bank fedez. A hitelfelvétel tárgyalási folyamata jelenleg is zajlik, és szeptember 1-jére kell aláírni a szerződést” – fogalmazott Cotino Escriva. – “Eddig mintegy hatmilliárd forintot költöttünk a beruházásra, az első fázison vagyunk túl, és megközelítőleg a munkálatok összességének mintegy a tíz százalékát végeztük el.”

Cotino Escriva kifejtette, hogy a 2007-es világbajnokság utolsó versenyén, a valenciai vb-futamon körvonalazódott a Balatonring megépítésének terve. Eredetileg úgy tervezték, hogy 2009 szeptemberében már megrendezhetik a Magyar Nagydíjat, ám ez végül nem valósult meg.

Épül a Balatonring, jövőre futamot rendeznek 1

“Sajnos a körülmények, a területvásárlás, a különböző engedélyek nem tették lehetővé, hogy már az idén futam legyen a Balatonringen. Ezért fel kellett függesztenünk az építkezést, így csak egy évvel később kerülhet sorra az első vb-futamra a Baltonringen” – nyilatkozott Escriva.

A SEDESA elnöke elmondta, hogy a világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna július végén teszi közzé a 2010-es vb menetrendjét, s ebben már pontos dátummal szerepel majd a jövő évi Magyar Nagydíj. Szeptember utolsó előtti vasárnapja 19-ére esik.

Arra a kérdésre, hogy korábban felmerült, már jövő tavasszal lehet futam a Sávoly melletti pályán, a SEDESA elnöke így válaszolt: “Lehetőségként a május is felmerült. A Dorna előjegyzésében azonban első futamként mindig is a szeptemberi dátum szerepelt. A projekt megvalósításához legalább tíz-tizenegy hónapra van szükségünk, ezért jövőre csak szeptemberben lehet verseny a Balatonringen. A későbbiekben természetesen majd más időpont is szóba kerülhet.”

A szervezők szerint a magyarországi viadalra akár 110-140 ezer néző is eljöhet a helyszínre és a tv-közvetítések által közel kétszáz ország több mint 300 millió háztartásában követhetik nyomon a Balatonringen megrendezendő vb-futamot, ami erősítheti Magyarország ismertségét a világban, és felkeltheti az érdeklődést a külföldi turisták részéről.

Egy-egy jól sikerült motoros vb-futam kapcsán a résztvevők, a csapattagok és a szurkolók helyszínenként közel 80 millió eurót költenek el, ezért – megfelelő szervezés esetén – az idegenforgalmi bevételek is jelentősen növekedhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik