Élet-Stílus

Sikeres vébéfőpróba az Öbölben

A Budapesten megrendezett duatlon Európa bajnokságon a brit sportolók vitték a pálmát. A verseny a jövő évi triatlon világbajnokság tesztrendezvénye volt, amelyen számos hazai érem született. A magyar rendezők jól vizsgáztak.

A kontinenstornának a Lágymányosi híd budai oldalánál lévő Öböl-komplexum adott otthont. A 37 ország 686 versenyzője vághatott neki a 3 napos rendezvénynek. A pénteki megnyitót követően, szombaton a junior nők versenyével kezdődött a program. Az időjárás a sportolóknak nem kimondottan kedvezett: tűző napsütésben és erős szélben kellett teljesíteniük. Ebben a számban az aranyérmet a brit Vicky Graves szerezte meg, a dobogó második és harmadik fokára pedig Pap Eszter és Dudás Eszter állhattak.

A junior férfiak között már az 5 km-es futás elején bekezdett a mezőny, rögtön több részre szakadt. A tízfős élbolyban egyetlen magyar, az éremre is esélyesnek tartott Király Kristóf maradt. Honfitársunk végül az ötödik helyet szerezte meg. “Nem túl versenyzőbarát az időjárás” – értékelt a magyar versenyző.

Érkeznek a depóba a versenyzők (MTI)

Érkeznek a depóba a versenyzők (MTI)

A felnőtt nők között Tóth Zsófia betegsége miatt magyar induló nem volt, itt brit győzelem született, elsőként Catriona Morrison futott be. A 23 éven aluliak küzdelmében pedig az orosz Jevgenyija Szuhorucsenkova diadalmaskodott, míg a magyar Laluska Zsuzsanna a 6. helyet csípte el. A szintén betegeskedő, formán kívül versenyző Szalay Szandra pedig a kerékpározás elején kényszerült feladni a versenyt.

A férfiak felnőtt és U23-as versenyében feszített tempót diktált az élboly. A címvédő belga Jürgen Dereere az első futás elején meglépett az orosz Szergej Jakovlevvel, és a páros az első váltásig megőrizte az előnyét. A kerékpározás alatt összeért az élmezőny, a lassúbb tempó miatt a svájci Andreas Sutz és a francia Laurent Galinier szökésre szánták el magukat. Előnyük kitartott a célig, előbbi arany- utóbbi pedig ezüstérmet szerzett. A legjobb magyarként Kéki Tamás a negyedikként haladt át a célvonalon az U23-asok között.

Vasárnap került sor a váltók és az amatőrök versenyére. A váltóknál megszületett az első magyar arany: a junior lányok bravúros győzelmet arattak. A csapat tagjai az előző napi érmesek, Pap és Dudás Eszter, valamint Balogh Barbara voltak. A felnőttek között francia győzelem született, a magyaroknak (Szalay Szandra, Varga Réka, Kovács Zsófia) a harmadik helyet sikerült megszerezni.

A kánikula próbára tette az Eb-mezőnyt (MTI)

A kánikula próbára tette az Eb-mezőnyt (MTI)

Portugál és spanyol győzelmet hozott a férfiak felnőtt illetve junior váltóversenye. A magyar staféta mindkét korosztályban a hatodik helyet szerezte meg. A nők váltóeredményükkel valóra váltották Licskó Csaba szakág-vezető reményeit, aki a felnőttektől dobogós helyet, a junioroktól pedig aranyat várt.

A korosztályos versenyeken bármely, a kritériumot teljesítő amatőr versenyző megmérethette magát. Ennek során is több érmet szereztek honfitársaink. A legidősebb magyar indulónak, a 83 éves Csamangó Ferencnek sikerült a bravúr, megszerezte az aranyat a 80 éven felüliek kategóriájában. A 60-64 éves nők versenye szintén szép magyar teljesítménnyel zárult: Forgácsné Boros Erzsébet állhatott a dobogó második helyére.

duatlon

A duatlon futásból és kerékpározásból áll. A felnőtt versenyzők 10 km-t futnak, amelyet 40 km kerékpározás, majd újabb 5 km futás követ. A juniorok sprinttávot teljesítenek: 5 km futás, 20 km kerékpározás és 2,5 km futás. A váltók minden tagjának 2 km-t kell futnia, majd 8 km-t kerékpároznia, végül ismét 1 km-t futnia.

A vasárnapi eredményhirdetésre egy erre az alkalomra felállított, a vízen lebegő pódiumon került sor. A záróeseményre sok versenyző maradt az Öböl területén, a lelátón több száz szurkoló és sporttárs ünnepelte az érmeseket. A hétvégi kontinensbajnokság a jövőre ugyanitt megrendezésre kerülő triatlon világbajnokság tesztversenye volt. Az Öböl bemutatkozása remekül sikerült, a sportvezetőség elismerően nyilatkozott a pályáról.

Éremtáblázat (felnőttek, juniorok)
1. Spanyolország 2 arany/0 ezüst/2 bronz
2. Anglia 2/0/0
3. Franciaország és Olaszország 1/2/0
5. Oroszország 1/1/4
6. Magyarország 1/1/2
7. Portugál 1/1/0
8. Svájc 1/0/0
9. Belgium 0/1/1
10. Szlovénia és Lengyelország 0/1/0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik