Élet-Stílus

Oroszország megvédte a címét

A svájci világbajnokság álomdöntőjét a védekezőbb felfogású orosz csapat nyerte. A világbajnok mindössze 17 kapuralövéssel próbálkozott, de ez is elég volt a fenomenálisan védő Brizgalovval szemben tehetetlen kanadaiak ellen.

A két vb-címvárományos összecsapását az oroszok kezdték jobban, ám még emberelőnyben is túlcifrázták, így két ziccer után a kanadaiak következhettek, s a 6. percben megszerezték a vezetést. Weber lövése után Doanhez jutott a korong, a támadó betört, majd fonákkal visszatette a korongot, s az érkező Spezza a hálóba helyezett.

A folytatásban Heatley növelhette volna a különbséget, ehhez képest Coburn rossz – plexi fölé kerülő – felszabadítása után orosz emberelőny következett, s a gyorsan felálló vörösmezesek 13 másodperc alatt kihasználták a létszámfölényt.

Atyusov unta meg a passzolgatást, kapura tűzte, s a löketbe belepiszkáló Szaprikin ütőjéről Roloson vállal fölött a kapuba pattant a korong. A folytatásban már kevesebb volt a helyzet, így az első húsz perc döntetlenre végződött.

Brizgalov nagy percei

A második játékrészt a – harmadot amúgy 16-5-ös lövési mutatóval kisajátító – kanadaiak kezdték jobban: Spezzáék olykor „töltés nélkül” is tüzeltek, de két-három kidolgozott ziccerük is riogatta a berni aréna túlnyomórészt érzelmű orosz szurkolótáborát.

a vb díjazottjai

A legjobbak – a szervezőbizottság szerint
Legjobb kapus: Mezin (fehérorosz)
Legjobb védő: Weber (kanadai)
Legjobb csatár: Kovalcsuk (orosz)
Legjobb játékos (MVP): Kovalcsuk

Média All-star csapat:
Mezin – Weber, Jönsson (svéd) – Stamkos (kanadai), Kovalcsuk, St. Louis (kanadai)

Viszont Stamkos (kétszer), St. Louis, illetve a távolról próbálkozó Hamhuis is hibázott. Az oroszok harci kedvét Kalinyin életerős bombával zárt remek szólója bizonyította, ám egy kontra volt, ami előnyhöz juttatta őket.

Egy újabb Stamkos-helyzet után a 34. percben Radulov és Gorovikov illant el, utóbbi a támadó elé játszott, aki az előtte elterülő védőt ügyesen megkerülve Roloson mellett a kapu bal oldalába lőtt. Zinovjev kiállítása gyakorlatilag nagyobb izgalmak nélkül telt el: a hátralévő időben mindkét csapat a mindent eldöntő harmadik játékrészre tartogatta erejét – nagyobb helyzet Brizgalov és Roloson kapuja előtt sem alakult ki.

Brizgalovon vasárnap nem lehetett kifogni (MTI/EPA)

Brizgalovon vasárnap nem lehetett kifogni (MTI/EPA)

A záró harmadnak az eredmény után futó kanadaiak veselkedtek neki nagyobb vehemenciával, viszont Lombardi, Phillips és Heatley is ziccert hibázott a kezdeti pillanatokban. Az oroszok visszább álltak, ám az első öt perc nagy helyzeteitől eltekintve a tengerentúliak nem tudták feltörni az orosz „reteszt”. A fehéroroszok ellen még rosszabb formája miatt lecserélt Brizgalov a döntő 6. percétől „lehúzta a rolót”.

A 30. percben viszont a kapus elképesztő spárgája is kellett ahhoz, hogy Heatley lövése ne pihenjen meg a kapuban – az Ottawa csatárja fejcsóválva könyvelte el a védést. Nyolc perccel később Spezza próbálkozása után ismét az orosz kapus volt a főszereplő, aki még arra is ügyelt, hogy a bődületes löket ne az arra sertepertélő Heatley elé kerüljön.

Az utolsó öt percben a világbajnok jóformán nem adta fel védekező állását, még Fisher kiállítása is eseménytelenül telt.

A harmadot végigtámadó juharlevelesek az utolsó percig nyomtak, de egy lövésük sem talált be: az utolsó pillanatokban Weber oldalhálós lövése okozta a legnagyobb izgalmat.

Az orosz legények 25. aranyukat ünnepelhették (MTI/EPA)

Az orosz legények 25. aranyukat ünnepelhették (MTI/EPA)

2-1-es diadalával Oroszország épp a svédeket két hasonlóan izgalmas fináléban felülmúló kanadaiak 2003-as és 2004-es sikerét ismételte meg – megvédte a címét ugyanazon rivális ellen. Az aranyakat tekintve előztek az oroszok – 25 sikerükkel szemben vasárnapi riválisaik 24-et számlálnak.

Jégkorong-vb, Svájc

döntő

Oroszország-Kanada 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
Gól: Szaprikin (13., emberelőnyből; gólpassz: Atyusov, Kalinyin), Radulov (35., Gorovikov, Szaprikin), illetve Spezza (6., Doan, Weber)
Kapusok: Brizgalov 37 védés/38 lövés, illetve Roloson 15/17
Lövések: 17, illetve 38
Kiállítások: 4 perc, illetve 6

A vb végeredménye:
1. Oroszország, 2. Kanada, 3. Svédország, 4. Egyesült Államok, 5. Finnország, 6. Csehország, 7. lettország, 8. Fehéroroszország,… 16. Magyarország

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik