Élet-Stílus

Támadnak az óriásbannerek

Huszonhét jelentős online kiadó, több mint százmillió egyedi látogatóval, abban állapodott meg, hogy nagyobb, látványosabb és rámenősebb reklámfelületekkel kampányolnak a jövőben. Mindezt egyelőre csak Amerikában, de tétlenkedni a magyar piacon sem lehet.

Az egyezség lényege, hogy az Amerikai Online Kiadók Egyesülete három új nagyméretű bannerfelületet vezet be az eddig standardok közé. Ehhez olyan nagy neveket sikerült megnyerniük mások mellett, mint a Reuters, az MTV Networks vagy a USA Today.

A törekvés érthető, tenni valamit a látogatók hirdetési vaksága ellen. A felmérések szerint legtöbbünk egyszerűen nem is érzékeli a reklámokat a weboldalakon. A közvetett cél pedig természetesen a bevételek növelése.

az új bannerek:

Fixed Panel – lényegében az oldal lefele görgetése közben mozog az oldal felületével együtt a reklám, így folyamatosan látszik. XXL Box – lapozható felület, amelyben mozgóképek is lehetnek. Pushdown – teljes képernyő-szélességű reklám.



A Pushdown banner - a képernyő fele

A Pushdown banner – a képernyő fele

Szükségük is van a reformokra a hagyományos banneres kampányoknak. Hiába ugyanis, hogy az EMarketer szerint az internet lehet az idén az egyetlen hirdetési szegmens, ahol egyáltalán növekedés lehetséges, ha a banneres kampányok kimaradnak belőle. Az EMarketer szerint tavaly az amerikai online hirdetési piac bevétele elérte a 23,6 milliárd dollárt, míg idén 25,7 milliárdos bevételt várnak.

A növekedés viszont nem a bannerpiacon (display reklámokon) realizálódik, hanem a keresési felületeken. Így a megkerülhetetlen Google-on. A cég pay-per-click (PPC) rendszerének köszönhetően csak a kattintás után kell fizetniük a hirdetőknek, ami a válságos időkben különösen kedvelté vált. E mellett a közösségi szájtok is megkerülhetetlen részei lettek az online reklámpiacnak, rengeteg olyan alkalmazást fejlesztenek rájuk, amelyek a kapcsolati hálókat kihasználva juttatnak el hirdetéseket, nagyon jól célzottan.

Követhetetlen

Egy kutatás szerint, amíg a 70-es években átlagosan naponta 50 üzenettel bombázták az embereket, addig ma naponta 5000 rekláminger ér mindenkit.

A kiadók szerint az új felületek bevezetése nem csak a pénzről szól. Azt mondják, az új formátumok egyszerűen több helyet adnak a kreatív ötleteknek, és nem szándékuk, hogy a felhasználókat elriasszák.

Palocsay Géza a Sanoma Budapest Kiadó Online hirdetési igazgatója is úgy véli, mindez a folyamatos innovációról és annak hatékony kommunikációjáról szól. A magyar piacon is folyamatosan újítani kell. Példaként említi, hogy a szájtokon korábban a felső bannerek mindig a logók alatt helyezkedtek el, de ezek mára a logók fölé költöztek. Ennek megvan a szerencsés hatása, hogy ha nincs felsőbanneres hirdetés, az oldal ki tud „nyúlni”, eltakarva az egyébként üres felületet.
Az amerikai újítások egyébként már hazánkban is előfordultak egy-két oldalon – mondja. Különben sem elég már szemkápráztató flash-animációkat kirakni, a felületek méretével és dinamikus elhelyezésével is sakkozni kell. Az agyonstandardizált formák viszont éppen azt ölik meg az internetben, ami legfontosabb, az innovációt. Meg kell találni a középutat. Ne kétféle felsőbannertípus legyen példának okáért, de ne is 60, amúgy minden megoldás életképességét az első kampányok fogják megadni.

Novák Péter a Kirowski digitális marketingügynökség ügyvezetője egyben az IAB (Interactive Advertising Bureau) magyarországi tagszervezetének elnöke arról ad tájékoztatást, hogy hazánkban egyhamar nem fogunk találkozni az említett gigabannerekkel.

Ennek több oka is van. Itthon a mostani standardok elfogadtatásán fáradoznak egyelőre egy munkacsoport segítségével; hogy a jelenlegi szabvány bannerek legyenek általánosan használatosak. Másfelöl, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megnézzük, hogyan szerepelnek majd ezek az újítások – mondja Novák Péter. Azonban a mostani munkánk kapcsán sem kell majd újraszabni a weboldalakat, hiszen a piac szereplői már jelenleg is többé-kevésbé szem előtt tartják az IAB nemzetközi szabványait.

Palocsay Gézához hasonlóan, ő is azt hangsúlyozza, hogy nem érdeke a piac szereplőinek elüldözni a látogatókat. A bannervakság megítélése egyébként is eltúlzott – állítja. Minden reklámtípusra egyformán „érzéketlenek” vagyunk, az online hirdetéseket viszont nagyon jól lehet monitorozni. Önmagában nem a nagyobb bannerekkel lesz problémája a felhasználóknak, hiszen a tévében is lehet akár egyperces hirdetési időt vásárolni, vagy egy újságban is vannak kihajtható oldalak. A kérdés, hogyan használják azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik