Élet-Stílus

Gyógyítható az USB-vírus

Ingyenes, és mindenki számára hozzáférhető ellenszert tettek közzé, amellyel megelőzhető az USB-s eszközökről is terjedni képes vírusok – például a hírhedt Conficker – fertőzése.

A Conficker a közelmúlt vírussztárja. A tavaly novemberben felfedezett vírus a Windows egyik védelmi hiányosságát használja ki. A technika tulajdonképpen meglehetősen egyszerű. Az USB-eszköz behelyezésekor a Windows az eszközön található Autorun.inf fájlt ellenőrzi annak érdekében, hogy tudja, milyen akciót kell végrehajtania (pl. egy program azonnali futtatása). A vírusok ezt a fájlt írják át úgy, hogy az USB eszközök csatlakoztatásakor maga a fertőző komponens aktiválódjon.

A Conficker a számítógépre települve újabb kártevőket tölt le a netről, például a leütéseket megjegyző banki adatokat gyűjtő programokat vagy spamküldő szoftvereket, de a fertőzött gépekkel akár egy összehangolt és honlapok elérését ellehetetlenítő támadást is indíthatnak a program alkotói, akikre egyébként 60 millió forintos vérdíjat tűzött ki a Microsoft.

Az ingyenesen, mindenki számára elérhető „USB vakcinát” a Panda Security dolgozta ki, amellyel az „USB-n keresztül fertőző” (valójában az USB-s eszközök csatlakoztatásakor aktiválódó) vírusok hatástalaníthatók. A vakcina innen érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik