Élet-Stílus

Megtalálták da Vinci önarcképét

Ötszáz éven keresztül takarta írott szöveg Leonardo Da Vinci egyik rajzát: szakértők szerint a fiatal férfit ábrázoló portré magát a mestert ábrázolja.

Kézírás homályosított el egy rajzvázlatot Leonardo da Vinci egyik jegyzetkönyvében. A madarak repüléséről 1490 és 1505 között készült Leonardo-feljegyzések ugyanis egy férfi arcképét is rejtik. A feljegyzéseket tartalmazó kódex – jó minőségű másolatának – tanulmányozása során figyelt föl Piero Angela olasz tudományos újságíró és televíziós riporter arra, hogy az írott szöveg alatt egy emberi arc rajza rejtőzik.

Csak most vált láthatóvá

Az arcképet rejtő lap

Az arcképet rejtő lap

Angela először az orr vonalát vette észre a kódex tizedik oldalán – írja a National Geographic Online. A rajzot több hónapig tartó munkával sikerült kiemelni a szöveg alól. A munka során a szöveget mikropixelezéssel fokozatosan eltávolították, s így láthatóvá vált az írás alatt rejtőző rajz. A napvilágra került reneszánsz korabeli kép egy fiatal, hosszú hajú, rövid szakállú és átható tekintetű férfi portréjának bizonyult.

Carlo Pedretti, a kaliforniai egyetem Leonardo-specialistája már több mint harminc éve tud a rejtőzködő portré létezéséről, azonban a technika csak mostanra tette lehetővé, hogy a rajzot a felszínre hozzák. A mű a feltételezések szerint 1482 és 1489 között készült. Leonardo ebben az időszakban Ludovico Sforza milánói herceg szolgálatában állt.

Megöregítették az arcot

Ezután következett a kép beazonosítása. A rajzot először összehasonlították a Leonardo által készített fiatal férfiakat ábrázoló rajzokkal és vázlatokkal, de egyetlen darabnál sem találtak hasonlóságot. Angela ekkor gondolt arra először, hogy az arckép esetleg magát Da Vincit ábrázolja. Hogy erről megbizonyosodjanak, a képet összehasonlították a torinói királyi könyvtárban őrzött 1512-ben készült, híres Leonardo-portréval.

Számítógépes eljárással, amelyeket nyomozásokkor használnak, hozzáöregítették a fiatal arcot az ismert portréhoz. Bűnügyi szakértők szerint az eljárás olyan mértékű hasonlatosságot eredményezett, ami már bizonyíték is lehet arra nézve, hogy az előkerült kép valóban Leonardo Da Vincit ábrázolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik