Élet-Stílus

Két magyar világbajnoka van a WBO-nak

Erdei Zsolt és Balzsay Károly személyében szombat éjjel óta két magyar világbajnoka van a WBO-nak, az egyik legrangosabb profiboksz-világszervezetnek - ilyesmi korábban még sohasem fordult elő.

Balzsayé úgy lett a Boksz Világszervezet nagyközépsúlyú vb-öve, hogy a magdeburgi profi gálán egyhangú pontozással legyőzte a címvédő orosz Gyenyisz Inkint. Erdei ugyanakkor a WBO félnehézsúlyú világbajnoki titulusát tartotta meg, miután a pontozók szintén egyhangú döntésével,s ugyancsak 12 menetben legyőzte az ukrán Jurij Barasjant.

A németországi gála két hőse, a vesztesek és az edzők is nyilatkoztak a mérkőzéseket követő sajtóértekezleten, a Bördelandhalle interjúszobájában.

Erdei megtartotta övét (MTI)

Erdei már a Barasjan elleni csata előtt megtartotta övét (MTI)

“Eredetileg azzal a szándékkal léptem szorítóba, hogy kontrabokszot mutatok be, ugrasztom ellenfelemet, s utána ütök, de gyorsan felülírta az élet a forgatókönyvet” – árulta el Erdei Zsolt – akinek mérlege 30 mérkőzésből 30 győzelem, benne 17 KO – tizenegyedik címvédése után.”Végig őszintén ütöttük egymást. Borzasztóan kemény ellenfélre találtam Jurij Barasjanban, az utolsó csepp energiámra is szükségem volt, mindent kiadtam magamból – gondolom, ez a fejemen is látszik -, és megérdemelten győztem. Nem foglalkoztam azzal, hogy van-e tétje a meccsnek vagy nincs, küzdöttem a győzelemért, nehogy bárki is megkérdőjelezze a világbajnoki övem tulajdonjogát. Profi vagyok, teljesítettem, amit elterveztem, s ez számít.”

Erdei meghatódott barátja diadalán:
“Azt hiszem, jobban szurkoltam neki, mint magamnak, ha nagyon kell, inkább odaadtam volna a saját világbajnoki övemet, csak hogy Karesz derekára odakerülhessen a nagyközépsúlyú öv. Szerencsére mindketten megérdemelten győztünk. Halálosan fáradt vagyok, alig várom már, hogy otthon legyek Fóton, és játszadozhassak Viktor fiammal.”

Jurij Barasjan (25 győzelem (17 KO), 5 vereség), Erdei ellenfele mentegetőzéssel kezdte:
“Először is elnézést kérek mindenkitől, elsősorban Erdei úrtól, hogy nem tudtam hozni a súlyomat a pénteki mérlegeléskor. Én is mindent beleadtam, ennyivel tartoztam a történtek után, szerintem jó mérkőzést vívtunk, nem csalódott a közönség. Homloküreg-gyulladásom akadályozott abban, hogy időben megkezdjem a fogyasztást, ez volt a baj…”

Balzsay az összecsapás végén nőtt ellenfele fölé (MTI)

Balzsay az összecsapás végén nőtt ellenfele fölé (MTI)

Balzsay Károly (20 meccsből 20 győzelem, benne 14 kiütéses siker), az újdonsült nagyközépsúlyú világbajnok nem bírt örömével, habár a fáradtságtól alig állt a lábán.

“Ha valaki felébreszt, agyonütöm! – kiabálta boldogan arra utalva, hogy még mindig nem tudja, álmodik-e, vagy ébren van. – Az első menetekben nem éreztem a távolságot, aztán rátaláltam a helyes ritmusra, s a mérkőzés felétől irányítottam a küzdelmet. A hajrában hallottam Zsolt tanácsait a szorító mellől, de látni természetesen semmit sem láttam. A programváltozás nem izgatott, hogy főmeccset vívok vagy sem, az egészből csak annyit érzékeltem, hogy másfél órát csúszik a meccsem. Minden menet egy külön meccs volt, de én több meccset nyertem, mint Inkin. Akiben rettenetesen kemény ellenfélre akadtam, igazi nagy bajnokot győztem le életem messze legnehezebb mérkőzésén.”

Fritz Sdunek, Erdei és Balzsay német edzője:
“Erdei hősies mérkőzésen nyert, meggyőzően, Balzsay mérkőzésének 115:113 volt a helyes pontozása, a 116:112 kissé túlzott. Karcsi ütött tisztábban, megérdemli a világbajnoki címet.”
Gyenyisz Inkin (34 – közte 24 kiütéses – győzelem, 1 vereség), Balzsay ellenfele csalódott és kételkedő volt:
“Meg kell néznünk a videófelvételt, addig nem tudok mit mondani.”

Magomed Saburov, Inkin edzője:
“Gyenyisz nyerte a meccset, de sajnos nem a pontozóknál…”

Dietmar Poszwa, az Universum egyik vezetője:
“Zsolt esetében felmerült a címegyesítő mérkőzés lehetősége, de ez most egy a lehetőségek közül, az elkövetkező két hét tárgyalásai határozzák meg Zsolt további útját.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik