Élet-Stílus

Ördögök és királyok fakasztották forrásainkat

admin
admin

2008. 07. 31. 12:00

A természetes vizek mellett az emberkéz alkotta fürdőkről, kutakról is születtek mondák, rejtélyes és érdekes történetek. Már az ókori rómaiak felhasználták a források vizét a fürdőikben. Ezeknek a fürdőknek az első régészeti feltárása már Mária Terézia uralkodása alatt, 1778-ban megtörtént.

A Király-fürdő központi medencéje (fotó: Budapestgyógyfürdői.hu)

A Király-fürdő központi medencéje (fotó: Budapestgyógyfürdői.hu)

A fürdők kultusza nemcsak a római időkben élt, hanem a későbbi török hódoltság idején is. A mai fővárosi törökfürdők közül valójában csak négy eredeti: a Császár, a Király, a Rudas és a Rác. Ez utóbbi helyén állt egykor Mátyás király fürdője, amelynek a vizét a Gellért-hegy forrásai biztosították. Egy fedett folyosó kötötte össze a palotával, egy 1863-as leírás szerint ez még megvolt, és állítólag ekkor még látszott a falon Mátyás címere is.

Vízfakasztó ördögök, szentek és hősök

Szent László vizet fakaszt (ismeretlen festő műve, forrás: Jenei Antikvitás)

Szent László vizet fakaszt (ismeretlen festő műve, forrás: Jenei Antikvitás)

A hagyomány szerint Gellért püspök is vizet fakasztott a sziklából, a szentjeink közül mégis I. László király volt a legnagyobb „forráscsináló”: csaknem 30 falu vallja, hogy a lovagkirály keze, kardja, lándzsája vagy épp lova patája nyomán fakadt víz a földjéből – mondta a FigyelőNetnek Magyar Zoltán, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A nagy történelmi személyekhez is szívesen köt a néphagyomány forrásszületéseket. Szent István és Mátyás király mellett II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos neve merült fel egy-egy ilyen típusú mondában.

A legenda szerint a pannonhegyi szent forráshoz temették el Árpádot. A honfoglaló vezérekről pedig hét, közel egy helyen „felbukkanó” forrást neveztek el. Az osztrák határ melletti Hétforrás (Siebenbrunnen) vize kis mesterséges tóba ömlik, amelyet a millenniumra építettek. A helyi hiedelem szerint, aki mindegyik forrás vizéből iszik, annak teljesül egy kívánsága.

A honfoglaló vezérek forrásai (forrás: Árpádlapok.hu)

A honfoglaló vezérek forrásai (fotó: Árpádlapok.hu)

A harkányi gyógyvizet viszont az ördögnek tulajdonítják. A sátán feleségül akart venni egy Harka nevű leányt, ám az anyósjelölt azt a feltételt szabta, hogy a patás kérő a hajnali kakasszóig szántsa fel a hegyet. Ám az anya nem akarta adni a lányát, ezért furfanghoz folyamodott: az éjszaka közepén kukorékolni kezdett, mire a kakasok is felébredetek. Az ördög mérgében toppantott egy nagyot, elnyelte a föld, és a helyén tört fel a kénszagú meleg víz.

Harang kondul a víz mélyén

Elsüllyedt templom Erdélyben (fotó: Erdélykalauz.hu)

Elsüllyedt templom
(fotó: Erdélykalauz.hu)

Külön mondatípust alkotnak a tóba vagy kútba rejtett harangok. A hiedelem általában a középkorban született, és szinte az egész Kárpát-medencében honos. A monda szerint azért kellett elrejteni a harangot – sokszor kincsekkel megtöltve –, mert a falut megtámadta valamilyen ellenség. Később, a vész elmúltával a harangokat általában nem sikerült újra „elővenniük” a lakosoknak. A kalotaszegi változat szerint a falut lerombolta az ellenség, a falu kincseit az egyik harangba töltötték, a másikkal letakarták, majd kútba eresztették.

A szentliszlói forrás keletkezését a helyiek egy csodával magyarázzák: a kolostor templomának a tornyából lezuhant a harang, és ahol földet ért, forrás fakadt. A monda szerint karácsony éjjelén a forrás hangja a harangszóhoz hasonlít. Karcsán pedig a falu melletti tóról mesélik, hogy a belesüllyesztett harang megkondul, ha újból veszély fenyegeti a lakosokat.

vizes hetek a figyelőneten!

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerültek sorra.

A mondákban az elsüllyedés a legtöbbször büntetés, ahogy azt a Balatonon a kecskekörmök eredetmondájában is láthattuk. A népi emlékezet őrzi Pereszlényben, hogy a Jóvíz-tó helyén egykor egy kolostor állt, amelyet rablók fosztottak ki, és megölték a szerzeteseket. Az isteni igazságszolgáltatás azonban hamarosan beteljesült rajtuk: velük együtt elsüllyedt a kolostor. Azt is regélik, hogy a tóban a templom kis harangja minden hetedik évben megszólal.

—-Sárkány őrzi a forrást—-

Miskolctapolcán élt még a múlt század ’30-40-es éveiben is a fehér kígyó legendája. Ekkor kezdett a borsodi megyeszékhely melletti település fürdőhellyé válni. A mai Barlangfürdő forrásában többen is láttak egy fehér kígyót. A korabeli miskolci napilapokban többször is megjelent egy felhívás, hogy ha valaki hasonlót tapasztal, azt írja meg nekik. A vitába bekapcsolódott egy helyi természettudós is, aki tagadta a kígyó létezését. A kígyó a hitvilágban – amellett, hogy gyakran a gonoszság megtestesítőjét látták benne –, a gyógyításnak is a jelképe. Aszklépioszt, a gyógyító istent például kígyóval ábrázolták, a gyógyszertárak cégérén ma is ott tekereg – és a tapolcai forrás fehér kígyóját is gyógyító tulajdonságokkal ruházták fel.

Sárkány-kút Orfűn (forrás: Geocatching.hu)

A Sárkány-kút
(forrás: Geocatching.hu)

Magyar Zoltán, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a néphit úgy tartja, hogy egy kígyó akkor válik sárkánnyá, ha a vízben él, és hét évig nem látja emberi szem. Ezek a sárkányok nem a mesebeli sokfejű fajtába tartoznak, és nem is mindig rosszindulatúak. A Mecsekben lévő Büdös-kút legendájában viszont a mesebeli sárkány szerepel: a kút mélyén egy sárkány lakott, amely rátámadt egy inni akaró vitézre, aki ezért levágta a fejeit. A víz a helyiek szerint a dögtől büdösödött meg.

Az Orfű melletti Sárkány-kút forrása hol elapad, hol meg bőven ontja a friss forrásvizet. A népi magyarázat szerint lakóját, egy sárkányt baleset ért: egy nagy vihar miatt a barlangja bejáratára egy szikla zuhant, és elzárta a külvilágtól. Amikor ki akart jönni, az erőlködése miatt víz folyt a földből. A hagyomány szerint, ha a sárkány a nagy munkában elfárad és nyugovóra tér, akkor a forrás is elapad, ám amikor újra nekilát, hogy kiássa magát, megint csak elkezd folyni a víz.

A bűnök miatt keletkezett a Fertő-tó

A Velencei-tó nevének eredetére két elmélet létezik. Bonfini szerint a lagúnák olasz városáról, Velencéről nevezték el a Mátyás király udvarába érkezett talján telepesek – félig tréfából, félig honvágyból és a hazájuk iránti tiszteletből – az addig Fertőnek hívott tavat. A nyelvtörténészek szerint viszont a széljárás jelzésére használt ősi halászeszközről, a népiesen velencének nevezett szélzászlóról kapta a nevét, amit a tó keleti felében lakók készítettek.

A Fertő-tó (forrás: Kispad.hu)

A Fertő-tó (forrás: Kispad.hu)

A mai Fertő-tó helyén a monda szerint városok, falvak terültek el, aztán – isteni igazságszolgáltatásként – elnyelte őket a víz. A legenda szerint egy herceg titokban udvarolt egy lánynak, akit a férfi féltékeny felesége megöletett, és ezért áradt meg a tó. Egy másik monda szerint gonosz emberek a tó mai közepén lévő kútba dobtak egy német hittérítő szerzetest. A kút vize hirtelen túlcsordult, elöntötte a bűnösök lakóhelyét, s a gonosz emberek egymást kergető halakká változtak. A halászok pedig messzire elkerülték a kút feltételezett helyét, mert – szerintük – aki odatéved, az elvész.

A történetekben annyira hittek még az újkorban is, hogy egy 1733-ban készült térképen a tóba rajzoltak egy templomromot, a környékbeliek pedig időnként az elsüllyedt falvak templomainak harangzúgását vélték hallani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.