Élet-Stílus

Összefog a három nagy légitársaság?

Közös vállalkozást szeretne létrehozni az American Airlines - a világ vezető légitársasága - valamint az Iberia spanyol és a British Airways brit légitársaság, de mivel hárman együttesen óriási erőt képviselnek a transzatlanti légi közlekedésben, trösztellenes hatósági jóváhagyásért folyamodnak - értesült a brit Financial Times című lap.

A légitársaságok költségmegtakarítást remélnek a közös tevékenységtől, erre az egekbe szaladt üzemanyagár miatt égetően szükségük lenne.

A háromból kettő, az amerikai és a brit között már van egy kétoldalú megállapodás közös üzleti munkára, de nem az Atlanti-óceán fölötti járatokra. Az Iberia elsősorban azért lenne tetszetős vállalkozási partner számunkra, mert nagy számban vannak európai és latin-amerikai járatai. Emellett a British Airways több mint 13 százalékkal rendelkezik a spanyol légi fuvarozóban. Mindhárman tagjai az One World légitársasági szövetségnek, közös törzsutas-programmal.

Egyes európai légitársaságok már ellenérzésüket fejezték ki az elképzelt közös vállalkozás iránt, mert az kiemelkedően kedvező versenyhelyzetbe kerülne az Atlanti-óceán felett. Mindazonáltal a részletekről még tárgyalni kell a három légitársaságnak, ezekben akár már júliusban megegyezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik