Élet-Stílus

Érvényes volt-e Van Nistelrooy gólja?

Hétfő este megszületett a torna eddigi legnagyobb szenzációja: Hollandia 3-0-ra legyőzte a világbajnokot. A narancsmezesek első gólja viszont alaposan megosztotta az európai közvéleményt.

A 26. percben jobb oldali beadás után a labda Buffon kapustól a tizenhatos bal oldalán érkező Mathijsenhez került, ő Sneijderhez passzolt, akinek lövésébe belepiszkált a bő két méterrel a hátvédek mögött lévő Van Nistelrooy.

Az olaszok lest reklamáltak, de mivel a Buffon által letaglózott Panucci az alapvonalon kívül feküdt, a találatot megadta a svéd Peter Fröjdfeldt.

Bár a játékvezető érvényesnek ítélte a találatot, Panucci esete külön figyelmet érdemel. A védő nem önszántából hagyta el a játékteret, ahogy a La Stampa kommentátora, Roberto Beccantini fogalmazott, „A szabálykönyv passzusával ellentétben jóval a gólhelyzet kialakulása előtt került alapvonalon kívülre, s fekvő helyzetében aligha azon tűnődött, hogy milyen előnyei is származhatnak az adott szituációból. Nem is láthatta, hogy Van Nistelrooy történetesen lesen van. Fröjdfeldt mindezt nem észlelte. Mérlegelnie kellett volna, de egyszerűbb volt elsiklani a korábbi hiba fölött. Ellenpélda akad bőven. Legutóbb egy Roma-Fiorentina-mérkőzésen Mancini gólját azért annulálták, mert egy firenzei játékos cinikusan kint maradt az alapvonalon túl. Panucci esete teljesen eltért ettől.”

Szabályos volt

A szakértők és a játékvezetők véleménye is megosztott annak ellenére, hogy az olasz játékvezetői bizottság vezetője, Cesare Gussoni szerint szabályos volt a hollandok találata. „A bíró és az asszisztense a szabályoknak megfelelően járt el. Igaz, én először lesnek láttam az esetet, a visszajátszás azonban megmutatta, hogy Panucci kívül fekszik” – nyilatkozott Gussoni.

Csüggedt olaszok: ellenük fújt a szél? (Ansa)

Csüggedt olaszok: ellenük fújt a szél? (Ansa)

Az olasz szakemberrel megegyező az osztrák játékvezetői testület első emberének, Gerhard Kaplnak a véleménye is, aki elmondta még, hogy ő az Eb játékvezetőinek regensdorfi bázisán nézte végig a mérkőzést, és ott Fröjdfeldt döntése „semmilyen vitát nem váltott ki”.

Kapl idézte az idevágó szabályt (lsd. a keretes írást), amely tartalmát tekintve úgy szól, hogy nem állhat lesen a támadó csapat futballistája, ha a védekező együttes két utolsó embere közül az egyik elhagyta a játékteret.

Nem volt szabályos

Ugyanakkor akadnak olyanok is, akik éppen az említett szabályra hivatkozva úgy vélik, szabálytalan volt a gól. A BBC szakkommentátora, Phil McNulty szerint „Panucci nem önszántából került alapvonalon kívülre, így a szabály sem alkalmazható rá, hisz testhelyzete, állapota miatt nem tudott volna beavatkozni a játékba. Vagy a szabályokkal, vagy a játékvezetővel volt a hiba.”

A háttérben Panucci nem is látja, mi történik (Ansa)

A háttérben Panucci nem is látja, mi történik (Ansa)

Az előírással az volt az alkotók szándéka, hogy egy játékos a pálya elhagyásával szándékosan ne állíthassa lesre az ellenfél támadóját. Azt tehát a mérkőzésvezetőnek kell eldöntenie, hogy az alapvonalon kívül fekvő futballista saját akaratából került-e oda, szándékosan nem tér-e vissza a játéktérre, vagy esetleg valóban képtelen akkor folytatni a játékot.

A játékvezető engedélye nélkül a játékba be sem avatkozható (lsd. a keretes írást) Panuccit saját kapusa, Gianlugi Buffon tarolta le, majd lökte kívülre, később, a gól után a védő folytatta a játékot. Bárhogy is alakul, a 2006-os vb-hez hasonlóan ismét „bírókérdés” van, a svéd Fröjdfeldt aligha vezet majd újabb mérkőzést az Európa-bajnokságon.

Az UEFA véleménye

David Taylor, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) főtitkára kedden megerősítette, hogy szabályos volt a hollandok első gólja. „Nistelrooy úgy lőtte a labdát a hálóba, hogy az utolsó védők előtt volt, vagyis elvileg lesen állt. Ugyanakkor az, hogy Panucci, aki a megelőző eseménysor végén a saját lendülete miatt az alapvonalon túlra került, felülírta ezt a helyzetet.
Úgy tekintjük, mintha a gólvonalon állt volna. Amennyiben egy játékos el akarja hagyni a pályát, engedélyt kell kérnie. Ebből a szempontból nézve ő volt az utolsó védő” – így Taylor, még azt is megemlítve, hogy a szándékosságot nem kell vizsgálni.

Más értelmezések szerint éppen emiatt vitatható az eset, mivel Panuccit saját játékostársa, Buffon lökte-tolta ki a pályáról, s védő az akció befejezésekor a földön feküdt. Taylor ugyanakkor hozzátette: sokan nem ismerték a vonatkozó szabályt, de mivel ez létezik, nincs miről vitatkozni. Elmondta, hogy a világ minden részéről kapott telefonhívásokat az ügyben, például az Egyesült Államok szövetségétől is, ugyanakkor a játékvezetők 99,9 százaléka szerinte egyértelműnek ítélte az esetet.

FIFA: a labdarúgás játékszabályai 2007/2008

Kiegészítő utasítások és útmutatások játékvezetők részére

3. jogszabály – a játékosok száma
A játéktéren kívüli játékos
Ha egy játékos a játékvezető engedélyével elhagyja a játékteret, hogy rendbe hozza a nem megfelelő felszerelését vagy szerelvényét, vagy ápoltassa sérülését vagy vérzését, vagy azért, mert véres a felszerelése, vagy bármely más okból, és visszatér a játéktérre a játékvezető engedélye nélkül, akkor a játékvezető
• állítsa meg a játékot (de nem azonnal, ha a játékos nincs hatással a játékra, vagy előnyszabály alkalmazható)
• figyelmeztesse a játékost engedély nélküli játéktérre lépésért
• ha szükséges (pl. a 4. szabály megsértésekor) utasítsa a játékost a játéktér elhagyására.
Ha egy játékos véletlenül lépi át a játéktér határoló vonalainak egyikét, nem tekintendő úgy, hogy szabálysértést követett el. A játéktér elhagyása tekinthető a játékbeli mozgása részének.

5. jogszabály – a játékvezető
• a sérült játékos csak az oldalvonalon jöhet vissza a játéktérre, ha a labda játékban van. Ha a labda játékon kívül van, akkor a sérült játékos a játéktér bármelyik határvonalán visszatérhet.
• függetlenül attól, hogy a labda játékban vagy játékon kívül van, csak a játékvezető engedélyezheti egy sérült játékos visszatérését a játéktérre.

11. jogszabály – a les
Ha egy védőjátékos a saját kapuvonala mögé lép, hogy ellenfelét les helyzetbe hozza, akkor a játékvezető engedje a játékot folytatódni, és amikor a labda legközelebb játékon kívülre kerül, figyelmeztesse a védőt, mert a játékvezető engedélye nélkül szándékosan elhagyta a játékteret.

Az International Football Association Board 2007. évi szabálykönyve alapján

Ajánlott videó

Olvasói sztorik