Élet-Stílus

2010-re lehet közpark a Kossuth téren

Még egyetlen szerződést sem írtak alá a budapesti Kossuth tér rendezéséről, illetve az ide épülő mélygarázsról, bár egymilliárd forintot már elkülönítettek erre a célra – írja a Népszabadság.

Az Országház előtti tér közparkosítása komolyabban a 2006 őszi botrányos tüntetések után merült fel a politikai vezetőkben. Azóta a főváros ötven évre ingyenesen használatba adta az állam tulajdonát képező teret az Országgyűlés Hivatalának. Ezután tervpályázatot írtak ki a tér rendezésére, amit az s73 Kft. nyert meg. A győzelmet azonban a mai napig nem követte a megbízási szerződés aláírása. A pályázatot kiíró Országgyűlés Hivatala egyelőre a tervezési feladat pontos meghatározásáról tárgyal az s73 Kft.-vel.

A Főpolgármesteri Hivatal előzetes becslései szerint 1,23 milliárd forint állami forrás és 2,44 milliárd forint magántőke szükséges a Kossuth tér rendezéséhez. Ebből a zöld felület kialakítása 260, a díszkő burkolat 460, a kerítés 330, a tér berendezése pedig 180 millió forintba kerülne. A tervezett mélygarázs a hivatal szerint befektetői pénzből – a beruházó Parking Kft. szerint inkább hitelből – épülne.

Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója megerősítette, hogy egyelőre a fővárossal kötendő használati szerződés módosításán dolgoznak, amelyet a közgyűlés hagy majd jóvá. A tér átadásának most aktuális időpontja 2010. március 31.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik