Élet-Stílus

Dánia győzött a kézi Eb-n

Jobban beosztotta az erejét a skandináv együttes a kéthetes, feszített tempójú norvégiai kontinenstornán, és teljesen megérdemelten legyőzte a fináléban a horvátokat. A csalódott csapatok csatáját korábban a címvédő franciák nyerték a világbajnok németek ellen.

Mindkét finalista drámai csatában biztosította be a helyét az Európa-bajnokság elődöntőjében: a dánok és a horvátok is csak egy góllal győzték le a németeket illetve a franciákat szombaton. Már akkor is érződött a csapatokon, hogy a sok mérkőzés megviselte a játékosokat.


A döntőben ennek ellenére óriási iramban kezdtek a csapatok, akik már a csoportkörben találkoztak. A dánok akkor váratlanul simán, 30-20-ra verték el a világ talán egyik legjobb kézilabdázójaként számon tartott Balic köré épített ellenfelüket. A rajtot ezúttal a horvátok kapták el jobban, de 4-0-s vezetésnél megtorpant Athén olimpiai bajnoka, és hagyta feljönni a dánokat.

Az aranyérmes öröme (MTI/AP)

Az aranyérmes öröme (MTI/AP)

A lányokkal már szinte minden trófeát bezsebelő dán tréner remekül felkészítette a csapatát a torna legfontosabb meccsére, és Cristiansenék végig kezükben tartották a meccset. Ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy a második félidőre a horvátok már nem tudták tartani a lépést frissebb ellenfelükkel, gyakran csak durva szabálytalanságok árán állították meg a dánokat.

A szünetben még csak háromgólos volt a tavalyi vébéharmadik skandinávok előnye, de a fordulás után percek alatt elhúztak. 17-11-nél úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés, miután az állandóan reklamáló horvát edzőt a bírók piros lappal a lelátóra száműzték.

A

rengeteg kiállítás ellenére Balicék 22-20-ra még felkapaszkodtak, de ezzel ellőtték minden puskaporukat. Az Eb legjobb kapusának választott Kasper Hvidt a legjobbkor egy hetest fogott, majd Boesen és Jensen beállította a 24-20-as végeredményt.

Az olimpia egyik komoly esélyesévé lépett elő története első Eb-aranyát szerző dán férfi válogatott, amelyben Hvidt kapus mellett az egyaránt hét-hét gólt szerző Christiansen és Boesen nyújtott kiemelkedőt. A másik oldalon Metlicic volt a legeredményesebb a maga öt találatával.

Férfi Európa-bajnokság
Döntő:
Dánia-Horvátország 24-20 (13-10)

Bronzcsata:
Franciaország-Németország 36-26 (18-9)

Az Eb végeredménye:
1. Dánia
2. Horvátország
3. Franciaország
4. Németország
5. Svédország
6. Norvégia
7. Lengyelország
8. Magyarország
9. Spanyolország
10. Szlovénia
11. Izland
12. Montenegró
13. Oroszország
14. Csehország
15. Fehéroroszország
16. Szlovákia

Az Eb álomcsapata:
kapus: Kasper Hvidt (dán)
balszélső: Lars Christiansen (dán)
bal átlövő: Daniel Narcisse (francia)
irányító: Ivano Balic (horvát)
beállós: Frank Löke (norvég)
jobb átlövő: Kim Andersson (svéd)
jobb szélső: Florian Kehrmann (német)

Gólkirály: Lars Christiansen (dán) 44 gól
Legjobb védekező játékos: Igor Vori (horvát)
Legjobb támadó játékos: Nikola Karabatic (francia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik