Élet-Stílus

Védett festményeket fogtak Sopronnál

Huszonkilenc XIX–XX. századi festményt foglaltak le a vámosok a magyar–osztrák határon Sopronnál. A képek értéke még nem ismert.

A képek csütörtökön délután kerültek elő egy Nagy-Britanniába tartó magyar teherautóból. A sofőr azt mondta az ellenőrzésen, hogy Kecskemétről szállít használt szekrényeket, egyéb használati tárgyakat és festményeket. Azok a szakértői vélemények viszont, amiket a tárgyak koráról és értékéről bemutatott, hamisak voltak – olvasható a közleményben.

Előzetes szakértői vélemény szerint a XIX-XX. századból származó festmények a kulturális javak körébe tartoznak és védelem alatt állnak, Magyarországról történő kivitelükhöz így a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye szükséges. A szakértő szerint a festmények többségükben külföldi művészek alkotásai, valódi koruk és értékük megállapítása alaposabb vizsgálatot igényel.

A képeket lefoglalták, és kulturális javakkal való visszaélés, valamint magánokirat-hamisítás gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik