Élet-Stílus

Mégsem halt ki a pajcsi?

admin
admin

2007. 09. 06. 15:07

Néhány hónapja bejárta a világsajtót a szomorú hír: kihalt a kínai folyami delfin, azaz a pajcsi (angolosan baiji). Egy közelmúltbeli megerősített észlelése azonban újra fölélesztette a reményt, hogy talán mégsem kell lemondanunk erről a különleges emlősről.

Egy tengerbiológusokból álló csoport, amelyet Vang Ding, a kínai Hidrobiológiai Intézet tudósa vezetett, a napokban fejezte be egy digitális videofelvétel elemzését. A felvétel nemrég készült a Jangce folyó keleti partja mentén. A csoport egybehangzó véleménye szerint a videó bizonyítja, hogy a pajcsi vagy fehérúszójú delfin még mindig él.

Most az intézet szakemberei a túlélő példányok természetvédelmi területre való átszállításának a lehetőségét vizsgálják, egyfajta Noé bárkája-szerű műveletben, nyilatkozta Vang, a faj kutatóinak egyik vezető kínai szaktekintélye.

A múlt év végén Vang öt hetet töltött a Jangcén egy nemzetközi tudóscsoporttal. Nagy teljesítményű optikai berendezésekkel és víz alatti mikrofonokkal kutatták a pajcsi kizárólagos élőhelyét, de akkor nem bukkantak egyetlen példányra sem. Ekkor jelentették be a lehangoló hírt, hogy a pajcsi „funkcionálisan kihaltnak” tekinthető.


A kihaltnak vélt faj megmenthetõ lenne


Most azonban Vang és társai a hidrobiológiai intézetnél meg vannak győződve arról, hogy a delfinfaj utolsó túlélői még megtalálhatók a Jangce kis mellékágaiban, a kelet-kínai Anhuj tartományban, ahol az amatőr videofelvétel is készült augusztus közepén.

Cselekedni kell!

A Kínai Tudományos Akadémia részét képező hidrobiológiai intézet természetvédelmi szakemberei a kínai Mezőgazdasági Minisztérium engedélyére várnak, hogy elkezdjék ezeknek a vízi utaknak az átfésülését.

„Megpróbáljuk befogni a pajcsi delfineket, és átszállítani őket a félig természetes Tien-o-Csu (Tian-e-Zhou) rezervátumunkba, amely a Jangce folyó egy U alakú holtágában található, hogy teljes védelmet nyújthassunk nekik” – nyilatkozta Vang a nemzetközi hírügynökségeknek.

„Már más fajokat is sikerült visszahozni a kihalás széléről, például a déli simabálnát és a szélesszájú orrszarvút, de csak rendkívüli természetvédelmi erőfeszítések árán.” – értett egyet Vanggal Karen Baragona, a WWF Jangce-szakértője.

Vang – a baiji.org csoport segítségével – még a delfinek létszámának növelését is igyekszik megtervezni egy fogságban történő szaporítási program beindításával.

Lehetetlen küldetés

A Baiji Conservation Aquarium (Pajcsi Megőrzési Akvárium) már ért el kis sikereket a jangcei simahátú barnadelfin megmentésére tett kísérletek során. Az akvárium megalapítása óta, azaz két év alatt két simahátú barnadelfin borjú jött világra.

Vang azonban óv a túlzott optimizmustól, és figyelmeztet arra, hogy a pajcsi megmentéséért folyó küzdelem kimenetele meglehetősen bizonytalan.

„A pajcsi megmentésének esélye igazán kicsi” – mondta. – „De meg kell próbálnunk mindent megtenni azért, hogy megmentsük az utolsó pajcsit, még ha tudjuk is, ez majdnem lehetetlen küldetés.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Felcsút, 2013. május 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.