Élet-Stílus

Kajak-kenu: ájulásig hajtottak Kovács Katiék

A tavalyi szegedi produkciót nem sikerült megismételni a duisburgi kajak-kenu vébén, de a szövetségi kapitány ennek ellenére maximálisan elégedett volt Kovács Katalinék szereplésével. Az ötkarikás célok nem változtak, jövő nyáron a csapat 2-3 aranyérmet szeretne nyerni Pekingben.

Kapcsolódó linkek

kajak-kenu.lap.hu
sport.lap.hu


A magyar válogatott – alaposan túlteljesítve az előzetes várakozásokat – 9 arany-, 3 ezüst- és 6 bronzéremmel zárta a vasárnap véget ért duisburgi kajak-kenu világbajnokságot. Ez volt minden idők harmadik legjobb vb-szereplése, csak a 2003-as gainesville-i és a tavalyi, szegedi viadalt zárta jobb mérleggel a piros-fehér-zöld küldöttség.

Túlteljesített a csapat

Az olimpiai számokban a magyar a kajak-kenu válogatott három arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyert. A regatta a jövő évi, pekingi játékok legfontosabb kvalifikációs állomásának is számított, az indulási jogok megszerzése szempontjából szintén eredményes volt a produkció, hiszen a lehetséges 15 versenyzői kvótából 14-et begyűjtöttek a sportolók, azaz jelenleg 7 férfi és 4 női kajakos, valamint 3 kenus részvétele biztos a 2008-as olimpián.


Kajak-kenu: ájulásig hajtottak Kovács Katiék 1

Kovács Katalin két egyéni számban diadalmaskodott (MTI)


„Előzetesen 6-7 győzelem megszerzését tűztem ki célul a csapat elé, amely a kilenc aranyéremmel alaposan túlteljesítette ezt, csak gratulálni tudok” – mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. “Az ötkarikás számokat tekintve 3 első, valamint 2-2 második és harmadik helyet gyűjtöttünk, ez is több mint biztató.”

A 14 megszerzett kvótával elvileg már a mind a 12 számot le lehetne fedni a 2008-as olimpián, de a szakvezető úgy véli: egy-két indulási jog még jól jönne. „Egy-egy kenus és női kajakos helyre még mindenképpen szükség lenne, mert ugyan elég lehet a most kiharcolt kvóta, de ha esetleg közbejön egy-egy betegség vagy sérülés, akkor bajba kerülhetünk” – fogalmazott. Az európaiak számára a jövő májusi, milánói kontinensviadal jelenti az egyetlen pótkvalifikációs versenyt, ott számonként az első két hajó szerez indulási jogot.



A “küzdelem” vébéje

„Rekordnagyságú mezőny vett részt a világbajnokságon, de a konkurencia nemcsak számszerűleg volt erős. Hihetetlen kiegyensúlyozott versenyeket láthattunk Duisburgban. Harminc éve veszek részt világversenyeken, de ilyenre még nem volt példa” – mondta az FN-nek a kapitány. Elmondása szerint azért sincsen hiányérzete, mert az összes magyar egység mindent kiadott magából, ahogy ő fogalmazott, ez a „küzdelem világbajnoksága” volt.


Kajak-kenu: ájulásig hajtottak Kovács Katiék 2

Kolonics és Kozmann kellemes meglepetést okozott (MTI)


„Sok versenyző annyira kihajtotta magát, hogy a futama után majdnem elájult, jó néhányuknak orvosi segítségre volt szüksége. Vajda Attila (C-1, 1000 méter, arany) például félóráig egy helyben ült miután kiszállt a hajójából, nekünk kellett fellocsolnunk” – nyilatkozta a kapitány, aki emiatt nem is csalódott a korábban esélyesnek tartott Benedek-Paksy vagy éppen a Kucsera-Kammerer „gyengébb” (ezüst illetve bronz) szerepléséért.

Októbertől csak olimpia

A kapitány különösen örült Kovács Katalin sikereinek: „Nagyon nehéz volt számára az idei év a párosbeli partnerének a kiválása körüli hercehurca miatt. Ráadásul egyesben három éve nem indult. A Világkupán nem is nagyon ment neki a versenyzés, az Eb-n ezüstöket termelt, most viszont megmutatta mindenkinek, hogy Pekingben is komolyan számolni kell vele. Addig persze még sok minden történhet, a végleges csapat majd csak jövő májusban a válogatóversenyek után alakul ki. Kati önbizalmának nagyon jót tett a két aranyérem, innentől kezdve nyugodtan készülhet az olimpiára.”

Sokat egyelőre még nem pihenhetnek a világverő magyarok, a csapat már szerdán utazik a pekingi előolimpiára. A versenyzők ezután október elejéig szabadságot kapnak, onnantól elkezdődik a nagy hajtás az ötkarikás játékokra.

Magyar érmesek
Kammerer, Kucsera (K-2, 500 és 1000 méter, ezüst és bronz)
Vajda (C-1, 1000 méter, arany)
Metka, Mika, Sáfrán, Balázs (C-4, 1000 méter, bronz)
Paksy, Kovács, Fazekas, Benedek (K-4, 500 méter, ezüst)
Kovács (K-1, 500 és 1000 méter, arany)
Kozák, Szabó (K-2, 1000, méter, bronz)
Gyertyános (K-1, 200 méter, bronz)
Kadler, Beé, Boros, Babella (K-4, 200 méter, arany)
Balázs, Horváth, Joób, Sarudi (C-4, 200 és 500 méter, arany)
Janics (K-1, 200 méter, arany)
Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi (K-4, 200 méter, ezüst)
Sík, Boros, Csamangó, Bozsik (K-4, 500 méter, bronz)
Kozmann, Kolonics (C-2, 500 méter, arany)
Paksy, Benedek (K-2, 500 méter, ezüst)
Paksy, Fazekas, Keresztesi, Benedek (K-4, 500 méter, arany)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik