Élet-Stílus

Három „olimpiai” arany a kajak-kenu Eb-n

A magyar válogatott hat arany-, valamint hét-hét ezüst- és bronzérmet szerzett a spanyolországi Pontevedrában rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon. A győzelmek közül három (férfi K-2 és C-1 1000 m, női K-2 500 m) született az olimpia műsorán is szereplő számban, így a csapat teljesítette a szakvezetés által kitűzött célt.

Kapcsolódó linkek

kajak-kenu.lap.hu
sport.lap.hu

„Ennél rosszabb szereplésünk soha ne legyen. Bár bizonyára sokan felteszik majd a kérdést, hogy hol van a tavalyi világbajnokságon szerzett 12 arany, de erre csak azt tudom mondani, hogy nem lehet minden évben olyan kimagasló teljesítményt nyújtani, mint akkor. Én elégedett vagyok a csapattal” – mondta az MTI-nek Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

A szakember hozzátette: mostantól minden versenyt ötkarikás szemüvegen keresztül is értékelni kell, ha így nézzük, az együttes 3 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérmet gyűjtött, s ezzel jövőre, Pekingben is boldogan kiegyezne.

A kontinensviadal magyar szempontból egyben válogató is volt az augusztus 9-én kezdődő, duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Azok az egységek, amelyek az első három között végeztek, bekerültek a vb-csapatba, kivételek ez alól az ötkarikás játékok műsorán nem szereplő négyes számok, itt győzni kellett (volna) az indulási jog megszerzéséhez.

„Bár a Kammerer–Kucsera kajakpáros utóbbi betegsége miatt nem indulhatott el 500 m-en, ebben a számban biztosan nem írok ki újabb válogatót, a fiúk teljes mértékben élvezik a bizalmat. Biztos vagyok benne, hogy ha vízre szállnak, érmet nyertek volna” – fogalmazott Angyal.

A válogatási elvek alapján további 11 számban (férfi C-4 1000 m, K-1, K-4, C-1, C-4 500 m, K-2, K-4, C-1, C-2, C-4 200 m és női K-4 200 m) nem dőlt el a vb-induló személye. „Ez egy kicsit magas szám, reménykedtem benne, hogy ennél kevesebb pótválogatóra lesz szükség két hét múlva. Az olimpiai számokban, így férfi K-1 és C-1 500 m-en biztosan új csata lesz, hogy a többi szám közül még melyikben, majd az elnökséggel egyeztetve döntöm el” – mondta Angyal, aki elismerte, hogy az első hellyel a legtöbb (nem olimpiai) négyesnek kicsit magasra tette a mércét.

A magyar válogatott hétfőn 17.30 órakor, Madrid érintésével érkezik Ferihegyre.

—-Magyar eredmények—-

A magyar versenyzők helyezései az Eb-n:
1000 m
K-1: 3. Benkő Zoltán; 2. Kovács Katalin
K-2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor; 1. Kozák Danusia, Szabó Gabriella
K-4: 2. Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor; 1. Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma
C-1: 1. Vajda Attila
C-2: 2. Kozmann György, Kolonics György
C-4: 2. Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor

500 m
K-1: 4. Vereckei; 2. Kovács
K-2: 1. Paksy, Benedek
K-4: 3. Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila, Bozsik Gábor; 2. Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi Melinda
C-1: 8. Vajda
C-2: 3. Kozmann, Kolonics
C-4: 7. Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál

200 m
K-1: 3. Gyertyános Gergely; 1. Janics Natasa
K-2: 6. Molnár Péter, Boros Gergely; 3. Paksy, Patyi
K-4: 3. Kadler Viktor, Gyertyános, Beé István, Babella Balázs; 2. Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi
C-1: 6. Bozsik Attila
C-2: 6. Horváth Gábor, Fürdök Gábor
C-4: 3. Balázs P., Horváth G., Joób, Sarudi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik