Élet-Stílus

Az Ebola kipusztíthatja a gorillákat

Az emberiséget is fenyegető betegségek egyike – az Ebola – a kihalás szélére sodorhatja a Föld utolsó síkvidéki gorillapopulációját. A Science-ben megjelent cikk szerint mintegy negyede elpusztult a veszélyeztetett faj kongói populációjának.

A Kongói Köztársaságban időszakosan megjelenő Ebola-járvány már nem csupán a lakosságot fenyegeti, hanem komoly károkat okozhat az amúgy is veszélyben levő gorillapopulációban is, erre figyelmeztet azon tudósok csoportja, akik a betegség helyi élővilágra való hatását kutatják.

A vizsgálatokat a kongói Lossy Nemzeti parkban 2002–2004 közötti tömeges gorillapusztulás miatt kezdték el a kutatók. Az ott élő két faj – a keleti és a nyugati gorillák – közül mintegy 5000 példány pusztult el két év alatt úgy, hogy az egyedek nagy többsége a nyugati gorillák közül került ki. Ennek ellenére a tudósok úgy látják, hogy a keleti gorillák populációját a járvány akár a kihalás szélére is sodorhatja.

A gyors ökológiai változások, az orvvadászat és a betegségek az elmúlt évtizedben felgyorsították a negatív folyamatokat. A tanulmány egyik szerzője – Magdalena Bremejo –, az ECOFAC munkatársa szerint, ha a folyamatot nem sikerül lassítani, az hamarosan a veszélyeztetett gorillák eltűnéséhez vezethet.

Zaire-ban – ma már Kongói Demokratikus Köztársaság – az Ebola 1976-os megjelenése óta a kutatók jobban odafigyelnek az orvvadászatra, ugyanis egyes elképzelések szerint ez okolható az emberi megbetegedésekért is, hiszen a fertőzött állatok húsát fogyasztó helyiek pontosan akkora fenyegetésnek vannak kitéve, mint a környéken élő gorillák.

A jelenleg gyógyíthatatlan betegség a magas lázon kívül bőr alatti vérzéseket okoz. A vérveszteség szervleállásokhoz és legtöbbször végzetes kómához vezet. A halálos kór hordozóiként egyelőre néhány denevérfajt jelöltek meg a tudósok. A betegség ellenszerével kapcsolatos kutatások igen lassan haladnak az igen szegény országban uralkodó kaotikus állapotok miatt.

Az Ebola elleni küzdelem láthatóan már nem csak az emberiség megmentésére korlátozódik, közeli rokonaink, az emberszabásúak jövőjét hasonló veszélybe sodorhatja az alattomos vírus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik