Élet-Stílus

A Csepel Művek mint kulturális örökség

A „szocreál" időszakának építészeti stílusvilágába kalauzolja el a hétvégi örökségvédelmi ünnep az érdeklődőket – közölték a kétnapos ingyenes programsorozat szervezői kedden, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Országszerte mintegy félezer helyszínen szerveznek „épületlátogatási tárlatot” a szeptember 16–17-i hétvégén – mondta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Varga Kálmán, az A fél(t)múlt építészete című Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozattal kapcsolatban hozzátette: a közönség számára ingyenes örökségvédelmi ünnepen olyan épületeket szeretnének megmutatni, amelyek az 1940-es évek végétől az 1970-es évek építészeti stílusáig bezáró világot jelenítik meg.

„A műemlékvédelem, a védett építészeti örökség kérdése nem esztétikai kérdés”(…), hanem pontosan tükröz egy korszakot, egy közeget, egy társadalmat – vélekedett a Tranzit Art Caféban megtartott sajtótájékoztatón a hivatal vezetője. Varga Kálmán elmondta: az idei témaválasztásban nagy szerepet játszott az 1956-os forradalom 50. évfordulója – a szervezők tisztelegni szeretnének a szabadságharc emléke előtt is.

A rendezvénysorozat több mint 180 ezer látogatóra számít az olyan exkluzív – helyenként mai napig működő – épületegyüttesekben, mint például a paksi Radioaktív Hulladékkezelő, a Budapesti Kutatóreaktor, a Csepel Művek, a budai Sziklakórház vagy a pécsi, dunaújvárosi épületegyüttesek – ismertették a szervezők.

A Kulturális Örökség Napjai az elmúlt évek tapasztalatai alapján jó hatással vannak a belföldi turizmusra is, mindez mutatja a „örökség-turizmus” fontos vonzerejét – mondta a tájékoztatón Somogyi Zoltán, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

A politikus megjegyezte: szeptember közepétől a Magyar Turizmus Rt. és néhány utazási iroda „The Revolution Tour” címmel az 1956-os forradalom fővárosi színhelyeit bemutató túrát szervez külföldi turisták számára.

A hétvégi rendezvények mellett a KÖH más programokat is szervez a „szocreál” építészeti tematikával kapcsolatban: szeptember 14-től december 1-jéig Budapesten, az Örökség Galériában kiállítás látható majd a Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményéből.

Egynapos konferenciát tartanak szeptember 18-án Miskolcon A fél(t)múlt – a szocialista realizmus építészeti, társadalomtörténeti és vizuális antropológiai aspektusai címmel.

A hétvégi Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóját péntek délután két órától tartják a Budapesti Műszaki Egyetem R épületében.

Európa 48 országában rendeznek hasonló, ingyenes épületlátogató-hétvégéket. Magyarország több mint egy évtizede csatlakozott a francia kezdeményezéshez, azóta szeptember minden harmadik hétvégéje az örökségvédelem ünnepe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik