Élet-Stílus

Kipusztíthatatlan a génmódosított fű

Egy golfpályára kifejlesztett génmódosított fűféle „kitört” a pályáról, és onnan mintegy négy kilométeres távolságban is felbukkant az amerikai Oregon államban. A fű gyomirtókkal nem pusztítható.

A genetikailag módosított pázsitfélét a Scotts Miracle-Gro elnevezésű biotechnológiai cég fejlesztette ki speciálisan golfpályákra. A pázsitféle egy bakteriális géndarabnak köszönhetően ellenálló a glyphosate tartalmú gyomirtókkal szemben. A génmódosított fű forgalmazását az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyelőre nem engedélyezte, az oregoni golfpálya tulajdonképpen kísérleti terület.

Két évvel ezelőtt az Enviromental Protection Agency (E.P.A.) környezetvédelmi szervezet már jelezte, hogy a pázsitféle pollenjeit 20 kilométeres távolságban is észlelték. Ugyanez a szervezet most a golfpályától 4,5 kilométeres körön belül, 45 négyzetkilométer kiterjedésű területen tartott fajvizsgálatot. Azt találták, hogy a területen élő 20 400 növényfaj közül 9, azaz a fajok 0,04 százaléka genetikailag módosított. A golfpályától legtávolabb 3,5 kilométerre bukkantak GMO-fűre.

A kutatás bizonyította, hogy a genetikailag módosított pázsitféle pollenjei több vadon élő fűfélével is kereszteződtek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a fűféléknek igen nagy a közeli rokonsága, vagyis a genetikai módosítás nagyon gyorsan terjedhet a vadon élő növények között. Ugyanez a veszély például a génmódosított szója vagy a kukorica esetében nem áll fenn, hiszen vadon élő rokonaik nincsenek. A GMO-szójával és kukoricával ellentétben a fű esetében az is veszélyforrás, hogy évelő.

A kutatók egy része az elszabadult fű esetében annak példáját látják, hogy mennyire nehezen ellenőrizhető a géntechnikailag módosított növények elterjedése. Mások amiatt aggódnak, hogy a génmódosított fű vadon élő fajokkal való kereszteződése révén a glyphosate tartalmú gyomirtók hatékonysága jelentősen csökkenhet. Megint mások erre csak legyintenek, és úgy vélik, hogy legföljebb ki kell fejleszteni egy új növényvédő szert, amely adott esetben a rezisztenssé vált fű és rokonai ellen is bevethető.

Elszabadult génmódosított növényre már Kanadában és Japánban is bukkantak. Kanadában GMO-repce pollenek vadonélő fajokkal kereszteződtek, Japánban viszont valószínűleg a tengeri- és közúti szállítás révén utak, kikötők mentén szaporodott el a genetikailag módosított repce.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik