Élet-Stílus

Legyőzte a Bozsik-csapat Ausztriát

A magyar labdarúgó-válogatott egygólos győzelmet aratott Grazban Ausztria felett az Európa-bajnoki selejtezőket megelőző utolsó felkészülési mérkőzésén.

Elsősorban az első félidőben nyújtott jó teljesítményt a magyar nemzeti tizenegy, és megnyugtató előny birtokában vonulhatott az öltözőbe. A második játékrészben már nem Bozsik Péter szövetségi kapitány szája íze szerint alakult a játék képe, de a támadásban továbbra is gyámoltalan osztrákokkal szemben sikerült nyerni.

Biztató kezdés

Az osztrák válogatott kezdte aktívabban a mérkőzést, mégis a magyarok szereztek vezetést: Huszti bal oldali beadását a hosszú oldalon érkező Gera akrobatikus mozdulattal lőtte kapura, a jobb alsó sarokba tartó labdába Payer csak beleérni tudott (0-1). A találat megfogta a hazai együttest, így a vendégek kedvükre játszhatták a Bozsik Péter szakvezető által megálmodott, labdatartásra épülő rövidpasszos játékot.

A magyarok nagyszerűen szűrték meg az ellenfél támadásait a középpályán, s alkalomadtán – elsősorban a bal oldalon – ellentámadásra is futotta erejükből. Az osztrákok teljesen váratlanul jutottak 11-eshez, de a kimaradt lehetőségre a magyar csapat bombagóllal válaszolt, így megnyugtató előnnyel vonulhatott az öltözőbe. Halmosi bal oldali beadását Szabics tette le a ziccerben kilépő Husztinak, akinek 10 méteres lövését kiütötte Payer, ám a kipattanót Horváth 18 méterről elemi erővel bombázta a bal felső sarokba (0-2).

Kihúztuk a végét

A második félidőben a Bozsik-gárda leginkább az eredmény tartására törekedett, amihez nem is kellett sokat tennie, mert a hazaiak nem késztették nagyobb erőbedobásra Geráékat. Mindent elárul az osztrákok kilátástalan játékáról, hogy szurkolóik egyre gyakrabban hangos füttyszóval “díjazták” a csapat teljesítményét, miközben a mintegy ezerfős magyar tábor vastapssal jutalmazta kedvenceit. A hazaiak végül váratlanul szépítettek: egy bal oldali beadást Kuljic csúsztatott a bal alsó sarokba (1-2). Egyenlítésre azonban már nem futotta az erejükből.

Összességében az Eb-selejtezőkre nézve biztató játékkal, megérdemelt győzelmet aratott Bozsik Péter legénysége, de szeptember 2-án a norvégok várhatóan komolyabb feladat elé állítják majd a magyar csapatot.

Nyilatkozatok:
Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: “Bíztam a győzelemben. Az első félidőben voltak biztató jelek, de még akkor sem értük el azt a színvonalat, amit Manchesterben. A második félidőre kissé elfáradtunk, nem tudtuk annyit birtokolni a labdát, amennyit szerettük volna, de sikerünk megérdemelt, hiszen az osztrákoknak egyetlen gólhelyzetük sem volt akcióból”.

Josef Hickersberger, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya: “Az első tíz percben jól játszottunk, egy védelmi hiba révén mégis hátrányba kerültünk. Ezt követően a magyarok jobbak voltak, ami leginkább abban nyilvánult meg, hogy nagyobb akarattal futballoztak, és kombinatív játékot mutattak be. A hajrában sikerült átvennünk az irányítást, de ez csak a szépítéshez volt elég”.

Ausztria-Magyarország 1-2 (0-2)
Graz, 12 000 néző
Bíró: Richard Havrilla (szlovák)
Gólszerzők: Kuljic (73.), illetve Gera (11.), Horváth (37.)
Sárga lap: Kuljic (58.), Prager (63.), Scharner (69.), Wallner (90.), illetve Juhász (40.)

Ausztria: Helge Payer (Jürgen Macho, a szünetben) – Joachim Standfest, Martin Stranzl, Ferdinand Feldhofer, Emanuel Pogatetz (Markus Katzer, a szünetben) – Christoph Leitgeb, Paul Scharner (Johannes Ertl, 86.), René Aufhauser (Michael Mörz, 78.), Andreas Ivanschitz (Thomas Prager, 61.) – Zlatko Junuzovic (Roman Wallner, a szünetben), Sanel Kuljic

Magyarország: Király Gábor (Fülöp Márton, a szünetben) – Fehér Csaba, Éger László, Juhász Roland, Halmosi Péter (Löw Zsolt, 61.) – Molnár Balázs – Horváth András (Kiss Zoltán, 78.), Dárdai Pál, Huszti Szabolcs – Gera Zoltán (Kabát Péter, 88.) – Szabics Imre (Sowunmi Thomas, 58.)

További szerdai eredmények:
Eb-selejtezők
A csoport: Belgium-Kazahsztán 0-0
B csoport: Feröer-szigetek – Grúzia 0-6 (0-3)
E csoport: Észtország-Macedónia 0-1 (0-0)

Barátságos mérkőzések
Oroszország-Lettország 1-0
Finnország – Észak-Írország 1-2 (0-1)
Moldova-Litvánia 3-2 (1-2)
Románia-Ciprus 2-0 (2-0)
Fehéroroszország-Andorra 3-0 (1-0)
Dánia-Lengyelország 2-0 (1-0)
Luxemburg-Törökország 0-1 (0-1)
Elefántcsontpart-Szenegál 0-1 (0-0)
Norvégia-Brazília 1-1 (1-0)
Csehország-Szerbia 1-3 (1-1)
Liechtenstein-Svájc 0-3 (0-1)
Írország – Hollandia 0-4 (0-2)
Németország – Svédország 3-0 (3-0)
Olaszország – Horvátország 0-2 (0-2)
Anglia – Görögország 4-0 (4-0)
Bosznia-Hercegovina – Franciaország 1-2 (1-1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik