Élet-Stílus

Decemberig lemond Schmitt Pál

A MOB elnökségének egyik magát megnevezni nem kívánó tagja a Magyar Távirati Irodának elmondta, hogy a testület méltányosságból mellőzte a Schmitt Pál távozását ösztönző szavazást.

A Magyar Olimpiai Bizottság 18 fős elnökségének 10 tagja rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazta szeptemberre. A közleményük szerint ennek oka és célja az, hogy “a MOB hatékonyabb érdekképviseletét és érdekegyesítő képességét helyreállítsák”.

A hétfői ülésen elfogadott kompromisszumos megoldásként a szeptemberi rendkívüli közgyűlés helyett marad a decemberi rendes közgyűlés, és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke e fórumig hozhatja meg végső döntését saját szerepvállalásáról.

“Barátság és szolidaritás”

Az ülés végén Schmitt Pál az elfogadott közleményt azzal vezette fel, hogy a maga részéről elnézést kért az általa madárijesztőknek tituláltaktól (akik a posztról való távozását felvetették). A felek a nézeteltérések félretétele jegyében, s az egység helyreállítása érdekében arra törekednek a jövőben, hogy az olimpiai bizottság egysége ne sérüljön, s az ötkarikás felkészülés rendjére koncentráljanak. Javítani akarják a MOB munkáját, benne a kommunikáció stílusát, jobb együttműködésre törekednek az állami sportirányítással, s megállapodtak abban is, hogy az új helyzethez alkalmazkodva szolidáris együttműködést igyekeznek kialakítani a BOM-mal, a legjelentősebb magyar vállalatokat tömörítő mozgalommal egy jövőbeli magyarországi olimpia megrendezésének ügyében.

Ami a személyi kérdéseket illeti, a MOB-vezető – saját megfogalmazása szerint – eltekintett az ellene aláírók névsorának megtekintésétől, “hogy a barátság és a szolidaritás megmaradjon”. Hozzáfűzte, hogy az ülésen markáns viták is akadtak, de szavazás semmilyen kérdésben nem volt. Az elnökség – közölte Schmitt Pál – felkérte őt, hogy fontolja meg elnöki
Decemberig lemond Schmitt Pál 1

Gyárfás Tamás, a MOB alelnöke az egyik lehetséges utód (MTI)

szerepvállalását. “A december 9-i határidőig, az akkori közgyűlésig meghozom a végső döntést saját szerepvállalásomról” – jelentette ki Schmitt.

Belső puccs Schmitt ellen

A MOB 165 tagja közül addig 102-en írták alá azt a módosító indítványt, amely szerint párt országos elnöke, főtitkára, alelnöke meghatározott időn belül nem tölthetné be a MOB elnöki vagy főtitkári posztját. A javaslat az után fogalmazódott meg, s lett címezve egyértelműen Schmitt Pálnak, hogy a MOB jelenlegi elnöke – aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a tagja és a Fidesz alelnöke is – a “tízek” álláspontja szerint “sokirányú kötelezettségvállalása következtében nem tudja a MOB érdekeit a korábbiakhoz hasonló hatékonysággal képviselni”. Javasolják, hogy Schmitt “a továbbiakban a MOB örökös tiszteletbeli elnökeként segítse itthon és külföldön az olimpiai mozgalmat, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig válasszon új elnököt”.

Az elnökségi tagok nagy többsége a rendkívüli ülés előtt nem kívánt megnyilvánulni a kérdésre: mi várható? Csötönyi Sándor, az ökölvívók amúgy mindig szókimondó első embere is csupán a lényeg közlésére vállalkozott, amikor azt jósolta: “Közelharc lesz”. Sinka László, a kézilabda-szövetség főtitkára pedig inkább alapvető elvárásáról beszélt: “Azt szeretném, ha olyan elegánsak lennénk, mint ahogy az a MOB-hoz illik” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik