Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem


A programszervezők előtt a hétvégén két út áll. Vagy szembemennek az árral, és a hőség, valamint a focivébé ellenére megpróbálnak kulturális programokat kínálni a közönségnek, vagy elmennek ők is a strandra, feltöltik otthon a hűtőt borral, szódával, és fröccsel várják otthon a portugál–németet, no, meg a francia–olaszt. Alábbiakban mi a talpon maradt hősök által szervezett programokból válogattunk. Azért aki a strandot választja, annak is tudunk támpontot nyújtani. A kérdés a régi: menjek vagy maradjak?


Menjek…

Péntek, június 7.

…Kékszalagot nézni a Balatonra

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 1

A Kékszalag elsõ nyertese: a Rabonbán


Az 1934-ben indult Kékszalag a leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. A háborús évek kimaradtak a verseny történetéből, és volt idő, amikor csak minden második évben került rá sor – ezért a 2006. évi Kékszalag sorrendben a harmincnyolcadik. A versenyen részt vevő hajók száma évről évre rekordokat dönt: tavaly például 432 vitorlás indult, míg az első balatoni Kékszalagon mindössze 21 hajó rajtolt. A szervezők szerint az idén nincsenek leosztott lapok: annyi új hajó érkezett a mezőnybe, kiváló csapatokkal a fedélzeten, hogy akár kilenc-tíz vitorlás is esélyes az abszolút első helyre. Az izgalmakat növeli, hogy az idén újra indulhatnak a legkorszerűbb, csak akrobatikus ügyességgel megvitorlázható trapézos hajók. Érdekessége a versenynek, hogy bár a cél az abszolút győzelem, tehát hogy az egyszerre rajtoló majd félezer vitorlás közül melyik kerüli meg elsőnek a Balatont, mégis számon tartanak egy ötven éve mért időeredményt. Miközben a cél a győzelem, egy másik cél is mindig a legénységek orra előtt lebeg: megdönteni azt a rekordot, amit 1955-ben a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló állított be 10 óra 40 perces időeredményével.


…a Magyar Nemzeti Balett színeire a Művészetek Palotájába

A Magyar Nemzeti Balett estjeinek az a céljuk, hogy az ország első számú klasszikus balettegyüttese a rendszeres operalátogatókon kívül másokat is meghódíthasson. Az öt előadásból álló sorozat korábbi három estjén a nézők betekintést nyerhettek a társulat repertoárjába, amelyet a legismertebb tradicionális klasszikus balettek alkotnak. Ezúttal az együttes a műsor első részében korunk legmeghatározóbb magyar koreográfusegyénisége, Seregi László művészete és munkássága előtt tiszteleg. Részletek láthatók a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, a Sylvia, a Spartacus és A cédrus című, egész estét betöltő balettjeiből. A második részben Seregi László Air című duettje mellett a klasszikus tánc elemeire épülő modernebb koreográfiák, Lukács András, Andrea Paolini Merlo, Venekei Mariann, Egerházi Attila művei tekinthetők meg.

…karib pörgésre Szentendrére

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 2


A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Rumba y Sombrero! címmel a Latin Combo együttes ad koncertet. 1979-ben alakultak, kezdetben dél-amerikai, majd később karibi-afrocuban dallamokat és ritmusokat ötvöztek saját ötletekkel archaikus, illetve modern hangszerelésben. Műsorukban valamennyi ismert latin világsláger megtalálható. Az együttes szívesen interpretálja a dél-amerikai kontinens valamennyi nemzetének muzsikáját, ritmusait Brazíliától Kubán keresztül Mexikóig. Repertoárjukban a táncolni, szórakozni vágyó lelkes publikumnak hamisítatlan, élő latin zenét: rumbát, szambát, cha-cha-chát, mambót, bossa-novát, cumbiát, merengue-t, bolerót, jazzt, afrocuban salsát kínálnak.

Szombat, június 8.

…bajvívásra Visegrádra

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 3


Bár már pénteken elindul a palotajáték, egész hétvégén látogatható, így valószínűleg szombaton várható a látogatók ostroma a híres királytalálkozó helyszínén. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok beharangozója szerint a magyarok királya, Károly vendégül látja a csehek királyát és ennek fiát, a morva herceget, a lengyelek királyát, bajvívó vitézeiket és díszes kíséretüket. Érkezik még számtalan nemes Magyarországból és más országokból, hogy tanúi lehessenek a királyok találkozójának és a lovagi tornának. Mint azt a heroldok már jó előre kihirdették, a tornán a legnemesebb, legvitézebb bajvívók vesznek részt, melyre a magyarok vitéz és bölcs királya, Károly, és gyönyörű városa, Visegrád szeretettel vár minden érdeklődőt. Szombaton fél tízkor indul a Királyi Menet Visegrád város Fõ utcáján a katolikus templomtól a Királyi Palotáig. Itt látható a cseh király és fia, a morva herceg, bajvívó vitézeikkel, a lengyel király lovagjai élén, a magyarok királya főrangú emberei kíséretében, címeres fegyverzetben. Fél tizenegy és dél között lovagi torna zajlik. A torna során több száz lovag küzd meg, Csehországból, Bajorországból, Itáliából, Lengyelországból, Felvidékrõl egymással és a magyar király Szent György Lovagjaival. A főherold lovag Papp János színművész. A bajvíváson kívül középkori vásár, játszóház és kézművesfoglalkozások, XIV–XV. századi katonai tábor, vásári komédiák, történelmi táncbemutatók, régi zenei koncertek várják egész nap a látogatókat. Hamisítatlan középkori étkek, tüzes magyar borok, hűs cseh sörök, lengyel mézpálinka oltja a szomjúságot és enyhíti az éhséget.

…keleti elektronikára a hajóra

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 4


Az indiai beütésű elektronikus világzene jelese – az Electronic Beats keretében pénteken –, DJ Badmarsh bangra-drumandbass összeállítását lehet meghallgatni. Második nap, szombaton pedig az elsősorban basszusgitárosként ismert, de multiinstrumentalista Shrit, aki a dzsessztől érkezett az elektronikus tánczenéhez. Első lemeze Drum the Bass címmel, Nitin Sawhney produceri közreműködésével jelent meg 1997-ben. DJ Badmarsh-sal való találkozását az Outcaste kiadó főnökének köszönheti, és 1998-ben megjelent az áttörést jelentő Dancing Drums című albumuk. Mindketten azóta is az Outcaste labelnél tevékenykednek – ennél a címkénél szolgál Nitin Sawhney és az Oi Va Voi is –, bár mostanában visszatértek a
„gyökerekhez”: Shri élő projektjével dolgozik, melyben kiteljesedhet egészen egyedi, szitárszerű hangzást idéző basszusgitárstílusa.

…a Szegedi Szabadtéri Játékokra

Július 7-én, a Szegedi Kortárs Balett előadásával, az Új Világ tánc-show-val indul a Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi programsorozata. A szervezők a műsor mellett a Dóm téri kiszolgálóhelyiségek felújításával a művészeknek teremtettek új technikai hátteret, a nézőtér és a jegypénztár rekonstrukciójával, illetve a fesztivál ideje alatt elérhető egyéb szolgáltatásokkal pedig a látogatók kényelméről is gondoskodtak. Monumentális tánc-show, Csárdáskirálynő, szabadtéri musical-világpremier, Bánk bán új kiadásban – izgalmas produkciók a fesztivál idei műsorán. Az eseménysorozat július 7-én a Szegedi Kortárs Balett Új világ című produkciójával indul, ahol a magas színvonalú művészi megvalósítás monumentális technikai megoldásokkal párosul. A Tűz és a Víz Birodalmában játszódó előadáson először hatalmas lángnyelvek csapnak fel, a második felvonásban pedig közel 100 köbméter víz árasztja el a Dóm téri színpadot.

Vasárnap, július 9.

…Kaláka-fesztiválra a Diósgyőri Várba

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 5


Az 1969-ben az Ádám sörözőben megalakult Kaláka együtteshez kapcsolódóan 1980 júliusában rendezték meg az első fesztivált a Diósgyőri Vár díszletével. Azóta minden év július második hétvégéje: Kaláka Folkfesztivál. Az első rendezvény még kétnapos volt, aztán évről évre fejlődött, később a programok egy része már átkerült más miskolci helyszínekre is, és újabb ötletekkel gazdagodott. Ilyen volt például a Verskoncert (költők és előadóművészek közreműködésével), jazzkoncert (hazai és külföldi művészekkel), tehetségkutató verseny (fiatal előadók számára bemutatkozási lehetőséget biztosítva). Ma már a Kaláka Folkfesztivál 5 napos rendezvény, számtalan miskolci helyszínt bevonva, és a Diósgyőri Várban is két színpad „működik”.

…Nyírbátorba utcaszínházra

A csütörtökön kezdődött nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete az egyetlen utcaszínházi rendezvény Magyarországon. A tizennegyedik feszten ezúttal hét ország művészei vesznek részt: a hazai résztvevők mellett Hollandiából, Lengyelországból, Oroszországból, Spanyolországból, Szlovákiából és Ukrajnából érkeznek társulatok, előadóművészek a szabolcsi városba. A Papok-rétjén felállított nagyszínpadon, a vízi színpadon, a Korona Teátrumban, a fesztiváltéren és a kocsmában, valamint a közeli minorita templom udvarán, illetve a múzeumkertben tartják az előadásokat, koncerteket, mindennap éjfélig. Szombaton és vasárnap egyaránt délelőtt 10 órakor kezdődik a fesztivál programja. A résztvevők fesztiválzáró közös műsora igazi látványosság lesz vasárnap este 22 órától.

Kiállításra…


Rembrandt a Szépművészetiben

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 6


A grafika műfajának két elvitathatatlan géniusza volt, van és lesz: Dürer és Rembrandt. Az utóbbi születésének kerek 400. évfordulója előtt az idén, az egész világon rangos kiállítások sora tiszteleg. Ehhez kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum szeptember 25-ig látható tárlata. A tárlat igazi csemege azoknak, akik nem a grandiózus, színes, sokszor hatásvadász alkotásokat kedvelik, hanem a valódi művészet finom rajzos, lírikus, már-már szakrálisan egyszerű, de épp ezért nagyszerű apróságaival is „beérik”. A tárlaton 171 remek rajz enged betekinteni nemcsak a ritka tehetséggel megáldott Rembrandt művészetébe, hanem a rajzokon át egy kor – az 1600 évek – ízlésébe, filozófiájába, hétköznapjaiba.

Bővebben >>

Moziba…

Túl a sövényen

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 7


Nagyon úgy tűnik, hogy a (többek között) Shrek és Madagaszkár (előbbi apropóján egyébként: Oscar-díjas) alkotógárdája tudja, mitől döglik a légy. Jelen esetben a kisállat. Nem nehéz analógiát vonni a „globális bajokkal” – egy sövénnyel – megküzdő karakteres kis szőrmókok – akiknek gesztusait az eredeti hangkölcsönző sztárokéról (is) mintázták, a főhős mosómaciét (Stikli) Bruce Williséről, a színpadias oposszumét (Ozzie) William Shatneréről – és a nagy és átláthatatlan világfolyamatok közt szenvedő kisemberek között. A konfliktus mindössze annyi, hogy éhesek – életben kívánnak maradni, mint mi –, Stikli egy drabális grizzly (Vincent) készletét nyúlja le, ám lebukik, ezért keresi a télire tartalékoló kiserdei jószágok társaságát. Ha ugyanis sikerrel rávenné a lakóparkkal – sövénnyel – körülkerített maradványerdő-lakó jószágokat, hogy közösen dézsmálják a simabőrűek spájzait és hűtőit, nem kéne attól tartania, hogy Vincent az egyhetes határidő után, amit Stikli balul kiütött akciója után adott, egyszerűen keresztben lenyeli…

Nézze meg az előzetest >>

…zöld programokra

A sport, az aktív pihenés nyáron legkellemesebb terepe az árnyas erdő, a víz. Vissza a természetbe, de ne kockás pokrócon, hűtőtáskával, csirkecombbal és hideg sörrel, hanem lóháton, kirándulva, úszva és futva a Gerecsébe, a Fertő tóhoz. Az aktív pihenés oldja a feszültséget, jobban feltölt, mint egy átlustálkodott hétvége.

Olvassa programkínálatunkat >>

…strandra

Miután az ÁNTSZ is riadót fújt a hőség miatt, csak vízpartra vagy strandokra lehet menekülni a harminc fokok elől. Összeállítáunkban egyelőre budapesti strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedűkkel nem szabad oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>

Maradjak…

…tévézni

Péntek július 7.
20:25
RTL Klub

Az ötödik elem

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 8


Luc Besson sci-fi-akció-romantika-vígjátéka megmutatta, hogy európaiak is képesek egy-egy nagyobb dobásra, még ha ugye Bruce Willis és a Chris Tucker nem is igazán nevezhető a vén kontinens gyermekének. Az ötödik elemet mindenesetre ötödször is meg lehet nézni Bruce Willis beszólásaiért, Milla Jovovich szépségéért, Chris Tucker ripacskodásáért, Gary Oldman sokoldalú gonoszságáért, az egyedi képi világért, és csak úgy, szórakozásból.
Minden ötezredik évben egy kapu feltárul két dimenzió között. Az egyikben található az univerzum és benne mindenféle életforma. A másikban a Gonosz, melynek csupán egy célja van: elpusztítani az Életet. Csak a titokzatos ötödik elem mentheti meg a világot az ötezer évenként feltámadó Gonosz pusztításától. Így az univerzumnak minden ötezredik eszetendőben szüksége van egy hősre. A XXIII. század veszélyekkel és furcsaságokkal teletűzdelt univerzumában, New Yorkban egy nem mindennapi hős, Korben Dallas (Bruce Willis) szembeszáll a Gonosszal, hogy az emberiséget megvédelmezze…

Szombat, július 8.
22:05
VIASAT3

Alkonyattól pirkadatig

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 9


Quentin Tarantino írta és Robert Rodriguez rendezte. A két név márkavédjegy. A vicces kaszabolós horrorban emellett olyan nevek kerültek a szereplők listájára, mint George Clooney, maga Quentin Tarantino Harvey Keitel, Juliette Lewis vagy Salma Hayek. A hírhedt Gecko fivérek Amerika legveszedelmesebb bűnözői közé tartoznak. Az FBI minden erejét bevetve igyekszik őket kézre keríteni. A rejtélyes Carlos a mexikói határ túloldalán menedéket biztosítana számukra. A legjobbkor tűnik fel a mexikói vakációzásra lakókocsizó Fuller család. A Gecko testvérek elrabolják Fullerékat, de megígérik, amint a Carlossal megbeszélt randevújuk realizálódik, szabadon engedik őket. A találkozó színhelye a legvadabb kocsma Mexikóban, a Titty Twister. A kocsma tele van kétes, vad figurákkal. Egyszer csak valami döbbenetes dolog történik, s elszabadul a pokol.

Vasárnap, július 9.
22:05
m1

Próbaút

Menjek vagy maradjak – Kékszalag vagy ötödik elem 10


Máriássy Félix 1960-as filmje a korai Kádár-korszakban villantja fel egy olyan férfi és nő konfliktusát, akiknek nem együtt kellene élniük. A fekete-fehér alkotás operatőre a közelmúltban elhunyt mesteroperatőr, Illés György volt, a főszerepben pedig Sinkovits Imrét láthatjuk. Vetró János teherautó-sofőr nős, egy kisiskolás fiú apja. Felesége, a csinos Manyi, férjhezmenetele óta nem dolgozik. A férfi az utóbbi időben túl sokat iszik, házasságuk maga a pokol. Manyi kisfia balesete után összeköltözik szeretőjével, nemcsak férjét, de a gyereket is elhagyja. Vetró magához veszi a gyereket, akit azonban rövidesen intézetbe visznek. Manyit időközben megunta szeretője, ezért az asszony újra szeretné összehozni családját…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik