Élet-Stílus

Zöld programajánló

Lovas programok, kerékpáros bortúra, állatkerti játszóház, tájékozódási verseny, kirándulás, kemény túra, Fertő-tó-átúszás – a FigyelőNet zöld programajánlója nem a lustálkodásról szól.

A sport, az aktív pihenés nyáron legkellemesebb terepe az árnyas erdő, a víz. Vissza a természetbe, de ne kockás pokrócon, hűtőtáskával, csirkecombbal és hideg sörrel, hanem lóháton, kirándulva, úszva és futva a Gerecsébe, a Fertő-tóhoz. Az aktív pihenés oldja a feszültséget, jobban feltölt, mint egy átlustálkodott hétvége.

Lovak, bor, drótszamár

Orfűre várja a lovas sportok szerelmeseit a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség a II. Országos Gyerek Lovas Találkozóval. Pénteken 14:30-tól lovas hagyományőrzők, baranyai huszárok, lovas íjászat, lovas és kocsi show várja az érdeklődőket. Szombat délután bemutatkoznak a díjugratók, hucul és arab lovak, magyar fajtákkal ismerkedhetnek a gyerekek. A napot az ORFK lovasbemutatója és ló szépségverseny zárja. Vasárnap délelőtt részleteket láthatnak a legsikeresebb lovas hagyományőrző produkciókból, majd lovasrendőr show-val és lovas kaszkadőr bemutatóval ér véget a háromnapos rendezvény. A 10-15 éves gyerekek számára minden program ingyenes, akárcsak a futószáras lovagoltatás, pónizás, szamaragolás, íjászat, kézműves foglalkozás, játszóház és gyerekújságíró sátor.

Kerékpáros bortúrát szervez szombatra Csopakon a Veszprémi Bridzs és Tájékozódási Sport Egyesület. A csopaki strand előtti parkolóból reggel kilenc órától folyamatosan rajtolhatnak a „borissza” sportemberek, akik 10 borospince érintésével jutnak célba. A sikeres teljesítés feltétele a programban szereplő pincéket felkeresni, ezt pecséttel igazolni, majd minél hamarabb visszatérni a kiindulási helyre. A kerékpárral megismert pincék a túra után szívesen fogadják az érdeklődőket, és borkóstolóval várják az immár gyalogosan érkező résztvevőket.

A programokról részletes felvilágosítás, a szervezők adatai és az esetleges változások a Zöld Pont honlapján található.

Hétvégi barangolások

Kezdőknek, megszállottaknak és sportembereknek kínál programot szombaton a Corvin János emléktúra 20, 40 és 80 kilométeres távja a Gödöllői dombságban. A gyalogos teljesítménytúra mindhárom szakasza Erdőkertesről indul a kora reggeli órákban és mindhárom táv ide is ér vissza. A szervező Erdőkertesi Természetbarátok Sportköre szállást, élelmet és tisztálkodási lehetőséget biztosít, a részvételi díj távtól függően 950, 600 és 500 forint.

A 20 kilométeres távot kényelmes sétával is könnyen lehet teljesíteni: a szintidő 7 óra, a szintemelkedés 500 méter. Komolyabb állóképességre van szükség a hosszabb távon, ahol tíz óra alatt kell legyűrni negyven kilométert 900 méteres szintkülönbséggel nehezítve. Egyedül megszállottaknak ajánlott a 80 kilométeres táv: a szintidő 20 óra, a résztvevőknek 1630 méteres szintkülönbséggel kell megküzdeniük.

A túrákról részletes felvilágosítás, a szervezők adatai a Teljesítménytúrázók Társasága honlapján található. Az esetleges változtatások nyomon követésére is érdemes egyet kattintani.

Keresztül a Fertő-tavon

Nem mindennapi alkalom nyílik útleveles úszásra június 8-án: a Fertő-tó átúszás 5 kilométeres távja hajókirándulással kezdődik Ausztriába. Nevezni szombaton 7:30-tól lehet Fertőrákoson a Fertő-tavi Hajózási Kft. mólóján, ahonnét 9:00-kor indul a hajó az osztrák Mörbischbe. Útközben kell átöltözni, 11:15-kor indul a mezőny mörbichi strandról. A résztvevők egy csoportban teszik meg a távot, a túlságosan lemaradókat a kísérő hajó felveszi. A szervező Peiso Sportklub Egyesület hideg ételt biztosít a résztvevőknek. A részvételi díj 2500 forint.

A programról részletes felvilágosítás, a szervezők adatai és az esetleges változások a Zöld Pont honlapján található.

Gyermekprogramok az Állatkertben

Gyermekprogramok sokaságával várja a gyerekeket a Fővárosi Állat és Növénykert. A Főkapuval szemközti téren dzsungel mászóka, a Japánkertben baba játszótér és labdatenger, a Nagy-tó partján arcfestés és kézműves foglalkozások, az Állatsimogatóval szemközt társas-, táblás és logikai játékok, a két majomház között pedig ugrálóvár, ügyességi játékok, járgánypark várja a látogatókat. A Pálmaház szomszédságában található Noé Arénában a nap során több színpadi programot is rendeznek: a gyerekek itt zenés mese- és bábjátékot láthatnak, fellép a Buborék zenekar és Alma együttes. A programok közötti szünetben az állatbemutató a szokásos rendben lesz megtartva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik