Élet-Stílus

Hullanak a fejek – eltanácsolt trénerek

A csoportmérkőzések pénteken befejeződtek, a továbbjutó csapatok a nyolcaddöntőben folytatják. A 16 kieső csapat közül jó párnál megindult a bűnbakkeresés, és ilyenkor a szövetségi kapitányok azok, akiket először megtalálnak.

Inog a kispad

A tizenhat közé bejutott csapatok kapitányai sem érezhetik magukat biztonságban, és több helyen is várható még változás a július 9-ig illetve utána. A németek biztosan nem kegyelmeznek Jürgen Klinsmann-nak, ha a Nationalelf nem nyer aranyérmet, a braziloknál is edzőcsere várható, ha a selecao nem védi meg a címét. A franciáknál sem számíthat sok jóra Raymond Domenech. A csapata ugyan bejutott a nyolcaddöntőbe Togót legyőzve, de ennél lényegesen többet várnak 1998 aranyéremesétől. Apropó Togo: Otto Pfister ugyan újra leült a kispadra, miután a FIFA kifizette a játékosoknak a hazai szövetség által beígért prémiumot, de nem valószínű, hogy a német szakember tovább maradhat, hiszen a szövetség elnöke jó pár alkalommal hangoztatta, hogy ki nem állhatja. A horvát kapitány sem érezheti magát biztonságban annak ellenére, hogy 2008-ig szerződése van a horvát szövetséggel. A csapat a harmadik helyen végzett csoportjában, és ezzel a szurkolók nagy bánatára kiesett. A horvát lapok főleg Zlatko Kranjcar szövetségi kapitányt hibáztatják, aki a szakírók szerint túlságosan védekező felfogásban játszatta csapatát.

Péntekig a szerb, iráni, elefántcsontparti tréner távozása volt biztosra vehető, de az olasz sajtó például már kész tényként közölte, hogy Marcello Lippi is feláll a kispadról attól függetlenül, hogy az azzurrik meddig jutnak. A japánoknál is edzőváltás várható. A távol-keleti ország sajtója már a torna előtt folyamatosan kritizálta a játékosként csak fehér Pelének becézett Zicót, és a bírálatok csak fel fognak erősödni, miután a válogatott mindössze egy pontot tudott összeszorgoskodni az F csoportban, és ezzel simán kiesett. A csoportkör egyik legnagyobb meglepetése Csehország kiesése volt, de a jelek szerint Karel Brücknernek nem kell felállnia.

Henri Michel – Elefántcsontpart

Az elefántcsontpartiak edzője már a szerdai Szerbia-Montenegró elleni mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, hogy feltehetően máshol folytatja a vébét követően. A rendkívülien izgalmas találkozó után Michel megerősítette a hírt: egy katari ajánlatot fogadott el.

A francia szakember elégedetten nyilatkozott az utolsó, szerbek ellen megnyert csoportmeccset követően, de kiemelte, hogy a csapat ugyanazokat a hibákat követte el, mint a két korábbi, balszerencsés vereséggel végződött találkozón. “Elégedett vagyok, hiszen megnyertük az első meccsünket, de továbbra is az ismerős problémák okoztak gondot. A húsz perc alatt bekapott két góllal a saját dolgunkat nehezítettük meg. Ez a csapat egyik nagy gyengesége, a másik az, hogy rengeteg helyzetet ki kell dolgoznunk, hogy egy-kétszer betaláljunk. Ilyen szinten már nem engedhet meg magának egy válogatott sem ilyen hibákat. Ha a csapat a jövőben eredményesen akar szerepelni a nemzetközi porondon, akkor tenni kell valamit ellene.”

Marcello Lippi – Olaszország

Olasz lapjelentések szerint Marcello Lippi világbajnokság után lemond a posztjáról. A szövetségi kapitány állítólag akkor sem folytatja, ha az olaszok aranyérmet nyernek Németországban.

A Corriere della Sera úgy tudja, hogy a tréner elsősorban személyes okok illetve fiának botránya miatt döntött így. Davide Lippi az egyik elöljárója a GEA World nevű ügynökségnek, amely játékosok és edzők ügyeit, szerződéseit intézi, kezeli, s amelyet Alessandro Moggi – a Juventus lemondott főigazgatójának, a botrány első számú felelősének tartott Luciano Moggi fia – vezet. Ifjabb Lippit és három társát, Giuseppe De Mitát, Riccardo Callerit és Tommaso Cellinit azzal gyanúsítják, hogy fenyegetéssel és erőszakos cselekményekkel befolyásolták a játékospiac működését.

Lippit a kispadon Alberto Zaccheroni, Claudio Gentile, vagy a csapattal 2000-ben Európa-bajnoki ezüstérmet szerző Dino Zoff válhatja.

Ilja Petkovic – Szerbia-Montenegró

Szintén feláll a kispadról a szerb-montenegrói válogatott trénere, amely először és egyben szerepelt világbajnokságon. A balkáni ország válogatottja legutóbb 1998-ban volt ott vb-n, akkor még Jugoszlávia néven. A 2002-es világbajnokságról lemaradt a csapat, a németországi tornára viszont kiharcolta a részvételt, közben azonban az államszövetség gyakorlatilag megszűnt, legalábbis az erre vonatkozó népakarat nyilvánult meg a szükséges többség révén a vasárnapi voksoláson.

“Hazaérkezésünk után benyújtom a lemondásomat” – fogalmazott a szerb szakvezető. Petkovic azután döntött a távozás mellett, hogy együttese nagy pofonba szaladt bele az argentinok elleni mérkőzésen (0-6), a C csoport második fordulójában. Pontot később sem sikerült szereznie a csapatának, hiszen nagy küzdelemben Elefántcsontpart együttese is elverte őket, de legalább nem maradtak gól nélkül.


Hullanak a fejek – eltanácsolt trénerek 1

Otthon benyújtja lemondását (FIFA)

Branko Ivankovic – Irán

Kérdéses a szerb szakember jövője, egyelőre még maga sem tudja, hogy marad e jövőben is az iráni válogatott kispadján. Az angolaiak elleni döntetlen után Brankovic még arról beszélt, hogy ideje új kihívások után nézni, de annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy szerződést hosszabbít az iráni szövetséggel. Az illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak a kérdésről, de napokon belül döntés várható.

A tréner szereplésével nem lehetnek különösebben elégedettek, hiszen a csapat két vereséggel, és a már említett döntetlennel búcsúztak a világbajnokságtól.

Zico – Japán

A brazil legenda már a június 9-én induló vébé előtt jelezte, hogy Európába vágyik. Feltehetően nem nagyon fogják tartóztatni a Japánban, hiszen a négy évvel ez előtti nyolcaddöntőbe jutást nem sikerült megismételni.

Zico nem is volt különösebben bizakodó, és úgy nyilatkozott, hogy már az óriási siker lenne, ha továbbjutna a csapat, amely egy csoportba került a címvédő Brazíliával, illetve Horvátországgal és Ausztráliával.

A brazil szakvezető azt nem közölte, hogy klubedzőként vagy szövetségi kapitányként képzeli el a jövőjét, de azt megindokolta, hogy miért nem akar hazatérni: “Brazíliában egyszerűen nem adottak a feltételek a jó munkához és ez még a legnagyobb klubokra is igaz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik