Élet-Stílus

A többség belföldön nyaral

A magyar háztartások alig több mint negyede készül nyári kikapcsolódásra. A nyaralni indulók többsége Magyarországon tölti a szabadidejét, elsősorban anyagi okokból. Egy család átlagos nyaralásának ára 171 ezer forint, személyenként.

Szokások, lehetőségek

A családok 14 százaléka minden évben nyáron megy nyaralni. Mintegy ötödük nem volt még üdülni, nyaralni. A családok 5 százaléka viszont már a téli és a nyári szezonban is egy vagy több alkalommal üdül.

A magyar háztartások közel fele (44 százaléka) tervez a közeljövőben nyaralást: 28 százalékuk a következő három hónapban, 16 százalékuk egy éven belül szeretne üdülni. Az utazást tervezők több mint hatvan százaléka kíván Magyarországon üdülni, a többiek külföldi kikapcsolódásra készülnek – derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb tanulmányából.

Az üdülési csekk is számít


A három hónapon belül utazást tervezők tízezer és egymillió-ötszázezer forint közötti összeget szánnak nyaralásra személyenként, így az átlagosan egy utazásra költött összeg 171 ezer forint. A belföldi utazást tervező háztartások átlagosan három fő utazásával számolnak, az utak átlagos hossza az elmúlt fél évhez viszonyítva fél nappal, 7,5 éjszakára emelkedett. Ennél valamivel hosszabb kikapcsolódást terveznek azok, aki külföldre készülnek, ők átlagosan 8,5 nappal számolnak.


A belföldi utat választók döntését többnyire anyagi okok határozzák meg, korlátozott anyagi lehetőségeikre 34 százalékuk hivatkozik. A belföldi nyaralást tervezők negyede kényelmi okokkal magyarázta döntését. Ötöde viszont azzal, hogy üdülési csekkjüket szeretnék itthon beváltani. 24 százalék azoknak az aránya, akik belföldön olyan helyre mennek, ahol eddig még nem voltak, 18 százalék viszont minden évben ugyanoda megy nyaralni, mint ahol már többször volt.

Irány a vízpart!


A következő hónapokban legalább ötnapos utat tervező családok túlnyomórészt szórakozni, pihenni akarnak (70 százalék). A speciális célokat említők is többnyire ebbe a csoportba tartoznak, ezen belül azonban konkrétabban is megnevezték utazásuk okát, mint például a vízparti üdülést (48 százalék) vagy a városnézést (22 százalék).


A családok négyötöde maga szervezi utazásait, további 2 százalékuk is részben a saját szervezést választja. Egyötödük azonban már utazási irodára bízza e feladatot. A munkahelyi és más szervezési módok szerepe lényegesen kisebb (8, illetve 6 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik