Élet-Stílus

A Művészetek Palotája lett a világ legjobb kulturális épülete

A Millenniumi Városközpontban fekvő Művészetek Palotája nyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését a FIABCI Prix d'Excellence 2006. évi díját - jelentették be hétfőn a Bangkokban tartott ünnepélyes gálán.

A díjat a világ egyik legtekintélyesebb napilapja, az amerikai The Wall Street Journal és a FIABCI alapította. A FIABCI Prix d’Excellence az építészeti csúcsteljesítményeket ismeri el. Maga az FIABCI a legnagyobb és legátfogóbb, 52 éves múltra visszatekintő nemzetközi ingatlanszakmai szövetség, amely világszerte 50 országban rendelkezik tagozattal. A zsűri tagjai nemzetközileg elismert, kimagasló ingatlanszakértők.

A FIABCI Prix d’Excellence az átfogó minőséget és a működtetés színvonalát ismeri el, és nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat.

A Lágymányosi híd pesti oldalánál fekvő 70 ezer négyzetméteres Művészetek Palotájának építése 2002 márciusában kezdődött, és 2005. március 14-én volt a megnyitója. Az épületben kapott helyet egyebek közt a Ludwig Kortárs Múzeum, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. A palota egyszerre 4500 látogatót képes fogadni.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő körülményeket teremt a zenei műfajok számára. A terem 25 méter magas, 25 méter széles, és 52 méter hosszú, olyan méretű, mint egy gótikus katedrális.

Az épületet a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda tervezte, a generálkivitelezője, az Arcadom Építőipari Rt. volt.

A Művészetek Palotájához fogható kulturális beruházásra 150 éve nem volt példa hazánkban. A projekt teljes költségvetése nettó 31,298 milliárd forint, pénzügyi konstrukciója az Európai Unióban gyakran alkalmazott PPP (Public Private Partnership) struktúrához hasonlít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik